Welke edelstenen zijn veilig als yoni ei?

Niet alle edelstenen zijn geschikt voor gebruik als Yoni ei, daarom zal ik door middel van dit artikel zoveel relevante informatie verzamelen als vanuit mijn kennis mogelijk is.

Er is een enorme verscheidenheid in edelstenen, hierdoor zal ik niet alle soorten kunnen benoemen. Ik zal de meest gangbare bespreken mede naar aanleiding van hun indeling (een overzicht vind je hier op wikipedia). Voor minder gangbare soorten zal ik benoemen waar je op kunt letten als je informatie zoekt.

Allereerst zijn sommige stenen oplosbaar in, of reageren met water of een zure omgeving. De lichte zuurtegraad en vochtigheid van de vagina maakt dat je hiermee rekening moet houden. Oplosbaarheid of reactiviteit hoef niet perse een probleem te zijn, omdat de reacties zelf of de mineralen die bij oplossing vrij komen geen gevaar hebben voor de gezondheid. Bij zuivere calciet (CaCO3), zal waarschijnlijk alleen Calcium, zuurstof en CO2 vrijkomen, echter komt Calciet ook voor in verschillende kleuren, welke ontstaan door minerale toevoegingen/ verontreinigingen. Sommige minerale toevoegingen zijn schadelijk voor de gezondheid. Lood bijvoorbeeld, kan in Calciet zitten en is giftig, maar geeft calciet geen herkenbare kleur, en kan dus voor het oog onzichtbaar in calciet aanwezig zijn. Dit maakt sommige edelstenen potentieel gevaarlijk.

Geverfde kristallen
Daarnaast wil ik adviseren om nooit geverfde kristallen te gebruiken. Het is misschien lastig te bepalen of jouw kristal geverfd is. Vaak zijn de kleuren van geverfde kristallen onnatuurlijk helder, en kun je gevoelsmatig al wel bepalen dat er iets niet klopt.
Chalcedoon (met name Agaat), Aventurijn, Kwarts, en Howliet worden vaak geverfd.
Naast mogelijk opvallende kleuren is het verven van Kwarts vaak herkenbaar doordat de verf de aders van het materiaal volgt en daardoor een onnatuurlijke verkleuring geeft (voor niet kenners is dat wat lastiger te herkennen).

In de meeste silicaten (waaronder kwartsen), zijn eventuele gevaarlijke mineralen ingesloten en gebonden door Silicium (glas/kristal), dit maakt deze steensoorten vaak ongevaarlijk, ook als ze gevaarlijke mineralen bevatten. Asbestsoorten, waarbij de moleculaire structuur in lange vezels georiënteerd zijn, zijn daarentegen juist wel gevaarlijk. Bewerking van Silicium houdende mineralen is eveneens gevaarlijk voor de bewerkers vanwege het risico op silicose bij onvoldoende bescherming.

Kwartsen
De meeste kwartsen zijn geschikt als yoni ei, omdat de glasachtige structuur dicht is en niet oplost of reageert met water. Let wel op dat er geen scheuren of holtes in het materiaal zitten. Sommige kwarten laten zich verven, hier moet je dus wel extra op letten.
Dit zijn een aantal opmerkingen:
Bergkristal, Rozenkwarts, Amethist en Citrien kunnen een barstachtig oppervlak hebben, in barsten en schuurtjes kunnen bacteriën, schimmels, of voedselbronnen daarvoor huisvesten. Zorg daarom dat jouw eitje van voldoende kwaliteit is. De eitjes die ik op mijn webshop verkoop controleer ik hierop.
– LET OP: Chalcedoon (oa. Agaat) wordt vaak chemisch geverfd, en rood geverfde chalcedoon wordt vaak verkocht als Carneool. Let op dat je van een betrouwbare leverancier koopt.
– LET OP: Aventurijn wordt soms chemisch geverfd, met name blauw aventurijn is erg zeldzaam en is meestal chemisch gekleurd.
– Tijgeroog, Tijgerijzer & Valkenoog, deze stenen bevatten ingesloten asbestvezels. Dit is niet schadelijk voor jouw gezondheid, omdat de vezels ingesloten zijn in het glas, maar deze stenen zijn mogelijk wel schadelijk voor degene de steen bewerkt heeft, of voor het milieu, afhankelijk van de richtlijnen rondom het mijnen en het bewerken van de stenen.
– NIET GEBRUIKEN: Tijgerijzer bevat naast kwarts ook Hematiet, wat gaat roesten in reactie op de vagina.

Obsidiaan kun je veilig gebruiken, en valt niet onder de kwartsen (of edelstenen) omdat de structuur van het SIO2 glasachtig is en niet kristallijn.

In principe kun je de volgende edelstenen veilig gebruiken:
Amethist, Aventurijn, Bergkristal, Chalcedoon (Agaat, Carneool, Chrysopraas, Heliotroop, Onix, Sarder,Sardonyx), Citrien, IJzerkwarts (Lemoniet/ Golden healer), Jaspis, Rookkwarts (Morion), Rozenkwarts, Tijgeroog en Valkenoog.

Wil je een andere Nesosilicaat edelsteensoort gebruiken, dan moet je met name letten of het materiaal goed gesloten is, en niet een samenstelling is met ook niet nesosilicate materialen.

Veldspaten
Bijvoorbeeld Labradoriet, witte Labradoriet (regenboog maansteen), of Orthoklaas/Oligoklaas (maansteen), zijn niet oplosbaar in water of een licht zure omgeving. Echter kunnen veldspaten van structuur een beetje schilverig zijn, en je wilt niet dat er schilvers loskomen bij het gebruik. Inspecteer jouw steen als het een Veldspaat-achtige is goed op delen die mogelijk los kunnen komen, of scheuren waar bacterien, schimmels, of voedselbronnen daarvoor kunnen huisvesten.

Jades
Er zijn twee type edelstenen die jade genoemd worden. Nefriet (valt onder de Amfibolen) en Jadeiet (Pyroxenen), beiden zijn Insosilicaten.

Serpentijnen

DIT ARTIKEL IS NOG NIET AF —

Oxiden, Sulfiden, Sulfaten, Fosfaten, Carbonaten, Boraten, Wolframaten en Molydaten
Valt jouw steensoort onder bovenstaande edelsteengroepen, dan zou ik zeker verder onderzoek doen voordat je het inwendig gebruikt. Het is erg goed mogelijk dat de steensoort reageert of oplost in of reageert met water en/of een licht zure omgeving.


Angelite – bevat lood
Chalcopyrite – bevat sulfaat
Chrysocolla Bevat koper
Fluoriet – Lost een heel klein beetje en langzaam op in water (Bevat fluor en meer schadelijke chemicalen: Ce (Cerium niet giftig) Yttrium (mild giftig), tin, silver, lood (zwaar giftig), zink, koper (giftig in bepaalde hoeveelheden)) VERDER UITZOEKEN
Galena – Bevat lood
Labradorite – bevat aluminium (niet giftig)
Lazurite – bevat sulfaat (niet giftig)
Malachiet – bevat kopercarbonaat, dat vrij kan komen in blootstelling van water, dit is erg schadelijk voor de gezondheid.
Orpiment – bevat arseen (erg giftig)
Rhodochrosiet – bevat lood
Seleniet – Het is erg zacht, breekt gemakkelijk af en lost op in water CaSO4 S=sulfur niet erg giftig, kan irriterend zijn voor de huid
Serpentijn –
Sodaliet – Bevat Aluminum
Oligoklaas/ Zonnesteen – Bevat Aluminium
Turqoois – bevat koper, en is niet geschikt om in combinatie met water te gebruiken.

Lapis Lazuli – bevat pyriet, wat gevaarlijk is bij inslikken omdat het arceen bevat, bij verwerking onstaan ijzer(hydr)oxiden, waarbij ook zwavelzuur vrijkomt, dit zuur kan reacties aangaan met andere mineralen. Verder bevat Lapis Lazuli Lazuliet, Calciet (wit) en Sodaliet.
Apatiet – Erg giftig, kan gevaarlijk reageren bij inwendig gebruik en lost op in een zure omgeving.

Sodaliet – lost op in een zure omgeving, maar heeft geen bekende gevaarlijke effecten
Calciet – lost op in een zure omgeving, maar heeft geen bekende gevaarlijke effecten.
Rhodoniet – lost een klein beetje op in een erg zure omgeving en bevat mangaan (wat giftig is), maar is volgens mij ingesloten in glas.

BRONNEN:
https://edelstenen-en-meer.nl/welke_stenen_mogen_niet_in_het_water/
https://www.gemsociety.org/article/gemstone-toxicity-table/
https://www.mindat.org/article.php/553/Solubility+Data+on+646+Common+and+Not+So+Common+Minerals