Geplaatst op

Welke edelstenen zijn veilig als yoni ei?

Niet alle edelstenen zijn geschikt voor gebruik als Yoni ei, daarom probeer ik in dit artikel zoveel relevante informatie te verzamelen als vanuit mijn kennis mogelijk is.

Er is een enorme verscheidenheid in edelstenen, hierdoor zal ik niet alle soorten kunnen benoemen. Ik zal de meest gangbare bespreken mede naar aanleiding van hun indeling (een overzicht vind je hier op wikipedia). Voor minder gangbare soorten zal ik benoemen waar je op kunt letten als je informatie zoekt.
Het is belangrijk om je te realiseren dat, hoe mooi ook en hoewel mensen helende waarden toekennen aan edelstenen, deze bijvoorbeeld zware metalen of stoffen kunnen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.
Deze zware metalen kunnen vrijkomen in een zure omgeving van de vagina.

De vagina
De vagina is zuur, en kan afhankelijk van leeftijd, en fase van de cyclus een zuurtegraad hebben van 3,8 tot 4,5. In verhouding met water (pH+/-7), is dit redelijk zuur. Een gezonde vagina bevat microbiota; waarvan de belangrijkste bacteriën ‘lactobacillen zijn, deze produceren melkzuur, en creëren een gezonde vaginale omgeving. Deze zuurte beschermt de vagina tegen schadelijke organismen zoals Candida.
Verder bestaat de vagina uit veel slijmvliesweefsel. Door de slijmvliezen worden zware metalen en sommige schadelijke stoffen opgenomen. 

Thuischeck
Zeker als je niet goed weet van welk materiaal jouw eitje gemaakt is, dan kun je thuis het eitje 24 uur in keukenazijn (ph 2,4-3,4) zetten. Als er niets met jou eitje gebeurt, dan zal dat waarschijnlijk ook niet in de vagina gebeuren. Echter wijkt azijnzuur (keukenazijn), af van melkzuur, en hoewel vaak de reacties van mineralen vergelijkbaar is als ze worden blootgesteld aan deze zuren, is het representatiever om in melkzuur te testen.
Verder worden veel edelstenen verkocht onder een niet kloppende naam, en kan het zijn dat je een jade eitje denkt te hebben, maar dat dit eigenlijk serpentijn of calsiet is. 

Onderzoek naar aanleiding van het kristaltype
Indien het kristal waarvan je benieuwd bent of het geschikt is voor intiem gebruik eindigt op -iet, of in dit overzicht op wikipedia niet onder de kwartsen valt, dan wil ik je waarschuwen voor een vraagteken. Uitzonderingen zijn: obsidiaan, jade (nefriet en jadeïet) en antegoniet (serpentijn).

Reacties en oplosbaarheid
Allereerst zijn sommige stenen oplosbaar in, of reageren met water of een zure omgeving. De lichte zuurtegraad en vochtigheid van de vagina maakt dat je hiermee rekening moet houden. Oplosbaarheid of reactiviteit hoef niet perse een probleem te zijn, omdat niet alle reacties of mineralen een gevaar zijn voor de gezondheid. Echter is een edelsteen een natuurproduct, en is de exacte samenstelling vaak niet bekend en kan verschillen. Bij zuivere calsiet (CaCO3), zal waarschijnlijk alleen Calcium, zuurstof en CO2 vrijkomen, echter komt calsiet ook voor in verschillende kleuren, welke ontstaan door minerale toevoegingen/ verontreinigingen. Sommige minerale toevoegingen zijn schadelijk voor de gezondheid. Lood bijvoorbeeld, kan in calsiet zitten en is giftig, maar geeft calsiet geen herkenbare kleur en kan dus voor het oog onzichtbaar in calsiet aanwezig zijn. Dit maakt sommige edelstenen potentieel gevaarlijk.

Geverfde kristallen
Daarnaast wil ik adviseren om nooit geverfde kristallen te gebruiken, dit omdat sommige kleurmiddelen giftig zijn of zware metalen bevatten. Het is voor een leek lastig te bepalen of jouw kristal geverfd is. Vaak zijn de kleuren van geverfde kristallen onnatuurlijk helder van kleur, en kun je gevoelsmatig al wel bepalen dat er iets niet klopt.
Chalcedoon (met name Agaat), Aventurijn, Kwarts, en Howliet worden vaak geverfd.
Naast mogelijk opvallende kleuren is het verven van Kwarts vaak herkenbaar doordat de verf de aders van het materiaal volgt en daardoor een onnatuurlijke verkleuring geeft (voor niet kenners is dat wat lastiger te herkennen).
Je kunt eventueel 2 testen uitvoeren: 1. doop een wattenstaafje in aceton, wrijf deze grondig over de steen, en kijk of er kleur afkomt.  2. idem met wasbenzine (zorg dat de wasbenzine na deze test volledig is verdampt & verwijderd voordat je de steen intiem gebruikt).

In de meeste silicaten (waaronder kwartsen), zijn mineralen (waarvan sommige gevaarlijk) ingesloten en gebonden door Silicium (glas/kristal). Dit maakt deze steensoorten in bewerkte vorm vaak ongevaarlijk, ook als ze gevaarlijke mineralen bevatten.

Kwartsen
De meeste kwartsen zijn geschikt als yoni ei, omdat de glasachtige structuur dicht is en niet oplost of reageert met water. Let wel op dat er geen scheuren of holtes in het materiaal zitten. Sommige kwarten laten zich verven, hier moet je dus wel extra op letten.
Dit zijn een aantal opmerkingen:
– Bergkristal, Rozenkwarts, Amethist en Citrien kunnen een barst achtig oppervlak hebben, in barsten en scheurtjes kunnen bacteriën, schimmels, of voedselbronnen daarvoor huisvesten. Zorg daarom dat jouw eitje van voldoende kwaliteit is. De eitjes die ik op mijn webshop verkoop controleer ik hierop.
– LET OP: Chalcedoon (oa. Agaat) wordt vaak chemisch geverfd, en rood geverfde chalcedoon wordt vaak verkocht als Carneool. Let op dat je van een betrouwbare leverancier koopt.
– LET OP: Aventurijn wordt soms chemisch geverfd, met name blauw aventurijn is erg zeldzaam en is meestal chemisch gekleurd.
Tijgeroog, Tijgerijzer & Valkenoog, deze stenen bevatten ingesloten asbestvezels. Dit is niet schadelijk voor jouw gezondheid, omdat de vezels ingesloten zijn in het glas, maar deze stenen zijn mogelijk wel schadelijk voor degene de steen bewerkt heeft, of voor het milieu, afhankelijk van de richtlijnen rondom het mijnen en het bewerken van de stenen.
– NIET GEBRUIKEN: Tijgerijzer bevat naast kwarts ook Hematiet, wat gaat roesten in reactie op de vagina.
In principe kun je de volgende edelstenen veilig gebruiken:
Amathist, Aventurijn, Bergkristal, Chalcedoon (Agaat, Carneool, Chrysopraas, Heliotroop, Onix, Sarder, Sardonyx), Citrien, IJzerkwarts (Lemoniet/ Golden healer), Jaspis, Rookkwarts (Morion), Rozenkwarts, Tijgeroog en Valkenoog.

Obsidiaan
Obsidiaan is geen edelsteen (of kristal), maar vulkanisch glas. Dit kun je veilig gebruiken, en valt niet onder de kwartsen omdat de structuur van het SIO2 glasachtig is en niet kristallijn.

Wil je een andere Nesosilicaat edelsteensoort gebruiken, dan moet je met name letten of het materiaal goed gesloten is, en niet een samenstelling is met ook niet nesosilicate materialen.

Veldspaten
Bijvoorbeeld Labradoriet, witte Labradoriet (regenboog maansteen), of Orthoklaas/Oligoklaas (maansteen), zijn niet oplosbaar in water of een licht zure omgeving. Echter kunnen veldspaten van structuur een beetje schilferig zijn, en je wilt niet dat er glas-schilfers loskomen bij het gebruik. Inspecteer jouw steen, als het een Veldspaat-achtige is, goed op delen die mogelijk los kunnen komen, of scheuren waar bacteriën, schimmels, of voedselbronnen daarvoor kunnen huisvesten.
Vooralsnog is mijn advies: niet gebruiken; Ik hoop mijn website binnenkort te updaten.

Jades
Er zijn twee type edelstenen die jade genoemd worden. Nefriet (valt onder de Amfibolen) en Jadeiet (Pyroxenen), beiden zijn Insosilicaten. Beide soorten zijn erg geschikt als yoni ei. Nefriet jade wordt traditioneel gebruikt als yoni ei.

Serpentijnen LET OPWAARSCHUWING GROENE SERPENTIJN ONDER LINKS
Er zijn verschillende soorten serpentijn. De meest voorkomende soort is Antigoriet, alle yoni eitjes die ik heb laten zien aan de edelsteenkundige waren van deze soort. Onder zie je de verschillende varianten die ik voorbij heb zien komen:

Groene Serpentijn
POTENTIEEL GEVAARLIJK
– ook wel verkocht als groene jade –
Reageert/ lost op, en er komen schadelijke stoffen vrij!

Licht groene Serpentijn Xuiyan Jade, Nieuwe jade
Kan een klein beetje reageren, maar geen schadelijke stoffen gemeten.

Licht groene Serpentijn Xuiyan Jade, Nieuwe jade
Kan een klein beetje reageren, maar geen schadelijke stoffen gemeten.

Groene Serpentijn; transparant
Geen reactie; er komen geen schadelijke stoffen vrij.

De lichtgroene en transparant groene antigoriet, zeker als de stenen die (voornamelijk) transparant zijn, kun je veilig gebruiken en reageren niet met zuur. De linker grasgroene variant reageert met melkzuur, waarbij gevaarlijke mineralen vrijkomen. (LEES HIER MEER) In de licht groene variant kunnen de meer witte gedeeltes aangetast raken in melkzuur. Ik heb geen gevaarlijke stoffen gemeten, maar raad dit af, omdat je nooit precies weet wat er vrijkomt. Heb je een eitje van deze soort, leg hem dan 24 uur in azijn of melkzuur, of bestel een testset. En kijk wat er gebeurt. Transparantie eitjes zullen weinig tot niet reageren met het zuur, dus ook niet in de vagina. Deze eitjes kun je veilig gebruiken. Wordt jouw eitje aanzienlijk aangetast, gebruik hem dan niet!
Hoewel ik de lichtgroene eitjes serpentijn over de jaren heen erg veel verkocht heb, ga ik stoppen met de inkoop hiervan, en zal dit product uit mijn assortiment verdwijnen.
Momenteel behandel ik alle eitjes voor verkoop met melkzuur, om eventuele aantasting te onderzoeken en uitsluiten.

Oxiden, Sulfiden, Sulfaten, Fosfaten, Carbonaten, Boraten, Wolframaten en Molydaten
Valt jouw steensoort onder bovenstaande edelsteengroepen, dan zou ik zeker verder onderzoek doen voordat je het inwendig gebruikt. Het is erg goed mogelijk dat de steensoort reageert of oplost in of reageert met water en/of een licht zure omgeving. Hierbij kunnen schadelijke stoffen vrijkomen.

WAARSCHUWINGSLIJST
Onderstaand vind je een voorlopige waarschuwingslijst (die ik van een andere bron heb overgenomen).

Anhydriet (Angeliet) – (bevat lood), is oplosbaar in een zure omgeving. NIET GEBRUIKEN!
Apatiet – Erg giftig, kan gevaarlijk reageren bij inwendig gebruik en lost op in een zure omgeving. NIET GEBRUIKEN!
Aquamarine (Beryl) – Geen risico’s bekend
Calciet – lost op in een zure omgeving, maar heeft geen bekende gevaarlijke effecten, doch bevat spoormineralen zoals mogelijk lood. NIET GEBRUIKEN!
Chalcopyriet – bevat sulfaat
Chrysocolla – Bevat (veel) koper en valt uit elkaar in een zure omgeving
Fluoriet (CaF2) – Lost een heel klein beetje en langzaam op in water (Bevat fluor en meer schadelijke chemicaliën: Ce (Cerium niet giftig) Yttrium (mild giftig), tin, zilver, lood (zwaar giftig), zink, koper (giftig in bepaalde hoeveelheden)). Meer informatie volgt. NIET GEBRUIKEN!
Galena (PsS) – Bevat veel lood NIET GEBRUIKEN!
Howliet – Lost op in een zure omgeving, en kan gevaarlijke spoorelementen bevatten. NIET GEBRUIKEN!
Labradorite – bevat aluminium (niet giftig) (Lost niet op in water, maar enigszins in zuur, risico’s zijn niet bekend)
Lapis Lazuli – bevat pyriet, wat gevaarlijk is bij inslikken omdat het arseen bevat, bij verwerking onstaan ijzer(hydr)oxiden, waarbij ook zwavelzuur vrijkomt, dit zuur kan reacties aangaan met andere mineralen. Verder bevat Lapis Lazuli Lazuliet, Calciet (wit) en Sodaliet. BIJ GEBRUIK NIET LANG INHOUDEN (MAX 1 UUR)!
Lazurite – Oplosbaar in zuur – bevat sulfaat (niet giftig)
Malachiet (Cu2CO3(OH)2) – bevat kopercarbonaat, dat vrij kan komen in blootstelling van water, dit is erg schadelijk voor de gezondheid. NIET GEBRUIKEN!
Maansteen (Orthoclaas) – Waarschijnlijk veilig
Orpiment – bevat arseen (erg giftig) NIET GEBRUIKEN!
Rhodochrosiet (MnCO3) – Lost moeilijk op in zuren, en bevat veel Mangaan. (Zou ook lood bevatten)
Rhodoniet ((Mn2+,Fe2+,Mg,Ca)SiO3 ) – lost een extreem klein beetje op in een erg zure omgeving en bevat mangaan (wat giftig is). Ik raad aan een eitje in zuur te leggen en te kijken of het niet aangetast wordt.
Seleniet – Het is erg zacht en schilferig, breekt gemakkelijk af en lost op in water CaSO4 S=sulfur niet erg giftig, kan irriterend zijn voor de huid NIET GEBRUIKEN!
Sodaliet – Lost op in zuur – geen gezondheidsrisico’s bekend (Bevat Aluminium?) NIET GEBRUIKEN!
Oligoklaas/ Zonnesteen – Bevat Aluminium – Waarschijnlijk veilig
Turqoois (CuAl6(PO4)4(OH)8·4H2O) – Giftig, bevat koper, en is niet geschikt om in combinatie met water te gebruiken. NIET GEBRUIKEN!

BRONNEN:
https://edelstenen-en-meer.nl/welke_stenen_mogen_niet_in_het_water/
https://www.gemsociety.org/article/gemstone-toxicity-table/
https://www.mindat.org/article.php/553/Solubility+Data+on+646+Common+and+Not+So+Common+Minerals

https://yoniyoga.nl/tijgeroog-asbest-is-dit-gevaarlijk/