Geplaatst op Geef een reactie

Wat is er voor de man?

Yoni Yoga is bedoeld als yoga voor de vrouwelijke geslachtsorganen, en is gebaseerd is op de vrouwelijke seksualiteit en anatomie. Toch kan wat Yoni Yoga te bieden heeft super waardevol zijn voor mannen. De essentie van Yoni Yoga gaat over het bewust worden en cultiveren van de vitale energie in het bekkengebied. Voor mannen kan het doen van oefeningen uit Yoni Yoga waardevol zijn. Zowel mannen als vrouwen kunnen baat hebben bij bewustzijn in het bekkengebied, en gezonde en ontspannen bekkenbodemspieren. Het grote verschil is dat de man hiervoor geen yoni eitje zal gebruiken. Daardoor kunnen de oefeningen soms iets meer van zijn inbeeldingsvermogen vragen.

Mannen hebben net als vrouwen een bekkenbodem, en kunnen door disbalansen daarin problemen ervaren.

Een gezonde bekkenbodem zorgt over het algemeen voor een gezonde en meer diepgaande seksuele ervaring.

Met kennis uit yoni yoga kan ook de man zijn vitaliteit verhogen. Hij kan oplossingen vinden voor fysieke problemen zoals stijfheid en pijn in bekken of rug. Of hij kan een oplossing vinden voor seksueel disfunctioneren dat samenhangt met disbalansen in de meest vitale spiergroep van het lichaam… de bekkenbodem.

Een goede vitaliteit van de bekkenbodem zorgt voor mannen voor een diepere seksuele ervaring. Het zorgt ervoor dat de man meer in controle is van zijn seksualiteit, zowel het bereiken als erectie als het voorkomen van vroegtijdige ejaculatie. En als kers op de taart zorgt het ervoor dat de man beter en dieper emotioneel en fysiek kan verbinden met zijn partner tijdens (onder andere) de seksualiteit).

Daarnaast denk ik dat deze website nog een andere functie voor de man kan hebben. Begrip van yoni yoga kan hem helpen om de seksualiteit van zijn vrouwelijke partner beter te begrijpen. Zo kan hij haar helpen een diepere vrouwelijke seksualiteit te gaan ervaren.

Wat zijn de verschillen in seksualiteit tussen man & vrouw

In de seksualiteit zoals de meeste mannen en vrouwen dat in hun gemeenschap ervaren, is er een essentieel verschil tussen de man en de vrouw: Voor de man speelt met name de penis en de balzak een rol in de seksuele ervaring en stimulatie, terwijl voor de vrouw (meestal), het hele bekkengebied, inclusief billen en borsten vaak een belangrijke rol speelt. Veel vrouwen hebben het nodig om het gehele lichaam eerst te kunnen ontspannen, en is ontspanning van (bekkenbodem)spieren een belangrijk vereiste om in een diepe opwinding te raken.

In de penis zitten geen spieren, het orgaan is puur zwellichaam, en is direct verbonden met seksueel genot en expressie. Hoewel er wel degelijk spiergroepen samenhangen met het goed functioneren en het genot van de penis, is het voor de man over het algemeen, gemakkelijker om de doorbloeding van de penis op gang te brengen, terwijl voor de vrouw het belangrijk is dat de spiergroepen die de seksuele organen omgeven ontspannen, zodat een goede bloedtoevoer van het bekkengebied op gang komt. Daarna kan het uitgebreide en genot gevende zwellichaamstelsel van de vrouw (waarvan de meesten alleen de clitoris kennen doorbloed raken en opzwellen. Voor een vrouw duurt dit gemiddeld 45 minuten, terwijl dat voor een man over het algemeen veel korter duurt.
Door de beter doorbloeding zie je vaak ook de kleur veranderen rondom de vulva van de vrouw als zij opgewonden is.

Als je spreekt over disbalans van de bekkenbodem, dan komen zowel een onderactieve en slappe bekkenbodem voor bij mannen, als een overactieve en gespannen bekkenbodem. Let op; dit zijn 4 verschillende gesteldheden van de bekkenbodem. Vrouwen hebben deze klachten vaker dan mannen (zie fysiologische verschillen man & vrouw). Met de opmerking dat er voor mannen, in verhouding tot vrouwen, vaker te veel spanning in de bekkenbodem zit dan te weinig.

Een slappe of onderactieve bekkenbodem.

Klik op de link om meer te weten te komen over een slappe of onderactieve bekkenbodem, en het verschil te begrijpen. Het betreffende artikel bespreekt dit onderwerp uitgebreid, hoewel het voor vrouwen geschreven is, zijn veel aspecten ook voor mannen relevant. Onderstaand richt ik me op informatie voor mannen. Bij mannen ligt de oorzaak vaker bij onvoldoende lichaamsbeweging, te veel zitten, en een slecht diëet. Dissociatie van het bekkengebied door (seksueel) trauma kan bij mannen eveneens zorgen voor een passieve en slappe bekkenbodem, maar komt bij mannen minder vaak voor dan bij vrouwen.

Beide disbalansen kunnen voor mannen fysiologische klachten geven, onderstaand ga ik hier verder op in.

 1. Incontinentie / ongecontroleerd urine- of ontlastingsverlies.
 2. De bekkenbodem speelt een belangrijke rol bij het handhaven van een erectie en het reguleren van de bloedstroom naar de penis. Een zwakke bekkenbodem kan leiden tot erectieproblemen, verminderde seksuele prestaties, en/of verminderd libido.
 3. Een verslapte bekkenbodem kan leiden tot pijn of ongemak in het bekkengebied, waaronder de lies, de testikels en de penis, met in het ergste geval verzakking.
 4. Een zwakke bekkenbodem kan leiden tot een overmatige spanning op de prostaat en kan resulteren in chronische prostaatpijn. Ook is de bloedtoevoer bij een slappe of onderactieve bekkenbodem minder naar de prostaat, wat kan prostaatproblemen kan veroorzaken zoals prostaatontsteking, prostaatpijn en prostaatvergroting.
 5. De bekkenbodem speelt ook een rol bij de spijsvertering en de stoelgang. Als de bekkenbodemspieren te zwak zijn, kan dit leiden tot constipatie.

De oorzaken van een onderactieve of slappe bekkenbodem zijn voor mannen (net als voor vrouwen) uiteenlopend, hoewel er een aantal verschillen zijn. Een slechte leefstijl is de oorzaak waar je het meeste aan kunt doen: Gebrek aan lichaamsbeweging, te veel zitten, verkeerde houding, te zwaar tillen, chronische stress of overgewicht.

Seksueel trauma en angst en depressie hebben vaak een negatief effect op de vitaliteit bekkenbodem. Net als bij vrouwen speelt voor mannen veroudering een belangrijke rol. Naarmate het lichaam minder hormonen aanmaakt, verliezen mannen spiermassa en worden ook de spieren van de bekkenbodem slapper. Neurologische aandoeningen kunnen effect hebben op de zenuwen die de bekkenbodem controleren, zoals beroerte, multiple sclerose of Parkinson. Chirurgische ingrepen aan de prostaat kunnen de bekkenbodem beschadigen of verzwakken. Een verstoorde ademhaling kan leiden tot een verhoogde spanning in de bekkenbodem. En als laatste kan een chronische hoest leiden tot overbelasting, en vervolgens verzwakking van de bekkenbodem.

Symptomen van een verzakking bij mannen zijn onder andere druk of pijn in het bekkengebied, een zwaar gevoel in de liesstreek, moeite met plassen of ontlasting, urine- of ontlastingslekken en seksuele disfunctie.

Klachten die op bovenstaande klachten lijken kunnen ook ernstiger medische oorzaken hebben. Mocht je last denken te hebben van een slappe of onderactieve bekkenbodem? Bespreek je klachten dan met je huisarts, of bezoek een bekkenbodemspecialist. Deze professional kan helpen te bepalen of, en in welke mate, er sprake is van een disbalans in de bekkenbodem. Hiervoor hoeft geen inwendig onderzoek plaats te vinden. Dus mocht je hier moeite mee hebben, bespreek dit dan met je hulpverlener.
Hij of zij kan je advies geven en je geschikte oefeningen aanreiken. Als je meer inzicht hebt over de oorzaak van jouw klachten dan kan het waardevol zijn om oefeningen meer persoonlijk. Hiervoor vind je veel inspiratie op deze website.

Een gespannen of overactieve bekkenbodem

Lees in het artikel ‘een gespannen of overactieve bekkenbodem’ meer over dit onderwerp. Hoewel het artikel gericht is op vrouwen, komt veel in de thematiek voor mannen en vrouwen overeen. Onderstaand beschrijf ik symptomen die relevant zijn voor het mannelijke lichaam:

 1. Pijn of ongemak in het bekkengebied, waaronder de lies, de testikels, de penis en de anus.
 2. Incontinentie en onvrijwillig urine- of ontlastingsverlies
 3. Erectieproblemen of verminderde seksuele prestaties
 4. Constipatie, doordat de stoelgang vertraagt of tegenhoudt. De spanning op de bekkenbodem kan aambeien verergeren.
 5. Problemen met plassen; moeite met plassen of frequente aandrang om te plassen. Door een overactieve bekkenbodem kan urine worden vastgehouden in de blaas. Dit verhoogt het risico op urineweginfecties en andere urinewegproblemen.
 6. Pijn bij het vrijen.
 7. Vermindering van de bloedtoevoer naar de prostaat. Dit kan op zijn beurt bijdragen aan prostaatontsteking, prostaatpijn en prostaatvergroting.

Stress en angst hebben geven vaak een verhoogde spierspanning in de bekkenbodem. Emotioneel en seksueel trauma kan een belangrijke rol spelen in deze spanning. Daarnaast kan fysiek trauma, zoals een ongeluk inclusief letterlijk bekkenletsel, leiden tot spanning in de bekkenbodem.

Overbelasting van het bekkengebied, langdurig zitten, zwaar tillen of overmatige lichaamsbeweging kan resulteren in een overactieve bekkenbodem. Ook overmatige training van de bekkenbodem kan in een overactieve bekkenbodem resulteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere gezondheidsproblemen. Dus het is belangrijk om met een zorgverlener te praten als je last hebt van een van deze symptomen.

Wat kun je doen? – Bekken in balans

Net als voor de vrouw is het voor de man belangrijk dat de verschillende spiergroepen van de bekkenbodem vitaal en sterk genoeg zijn, maar ook kunnen ontspannen. Om dit te bewerkstelligen is het belangrijk de spieren los van elkaar te kunnen aanspannen en ontspannen (isoleren). Voor de man zijn de meeste oefeningen uit yoni yoga waardevol, zij het dat hij hiervoor geen yoni eitje gebruikt. Het gebruik van een yoni eitje maakt het voor de vrouw gemakkelijker om zich te concentreren op de verschillende spiergroepen van en de ervaring in het bekkengebied. De vrouw heeft hier dus meer mogelijkheden. 🙂

Activiteiten voor een gezonde bekkenbodem

 1. Zorg voor een gezonde leefstijl; let daarbij op Voldoende Lichaamsbeweging, niet te lang achter elkaar zitten, een goede houding.
 2. De klassieker: Kegeloefeningen! Deze oefeningen zijn specifiek gericht op het versterken van de bekkenbodemspieren. Het gaat om het aanspannen en ontspannen van de spieren die verantwoordelijk zijn voor het controleren van de urine- en ontlastingssluitspieren. Hierbij is het belangrijk om de spieren goed te isoleren en alleen de bekkenbodemspieren aan te spannen en niet de bil- of buikspieren. Het regelmatig doen van bekkenbodem-oefeningen kan helpen om incontinentie en erectiestoornissen te voorkomen.
 3. Squats zijn een goede manier om niet alleen de bekkenbodemspieren, maar ook de bil- en dijspieren te versterken. Deze oefeningen kunnen helpen om de stabiliteit en kracht in het bekkengebied te vergroten en de circulatie van bloed en energie te bevorderen.
 4. Yoni Yoga: De oefeningen op deze website zullen waardevol zijn om jouw bekkenbodem in belans te brengen.
 5. Yoga: Verschillende yogahoudingen kunnen helpen om de bekkenbodemspieren te versterken en te ontspannen. Bijvoorbeeld, de berghouding (Tadasana) kan helpen om het bewustzijn van de bekkenbodem te vergroten en de houding te verbeteren. De kindhouding (Balasana) en de krokodilhouding (Makarasana) kunnen helpen om de bekkenbodemspieren te ontspannen en spanning in het bekkengebied te verminderen.
 6. Ademhalingsoefeningen: Het beoefenen van diepe ademhalingsoefeningen kan helpen om de bekkenbodemspieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren. Een eenvoudige oefening is om diep in te ademen door de neus, waarbij je één hand legt op je onderbuik en één hand achter je scrotum. Kijk of je je buik en bekkenbodem ietsjes kunt laten uitzetten op de inademing. In het begin moet je voor de bekkenbodem misschien een beetje persen, om de uitzetting te kunnen waarnemen. Als je dit een paar keer gedaan hebt, kun je wat ontspannener blijven tijdens de inademing. Vervolgens adem je langzaam uit door de mond terwijl je de bekkenbodemspieren ontspant.

Spanning/ trauma in de bekkenbodem

Het bekkenbodemgebied strekt zicht uit tussen het staartbeentje, het schaambeen en beide zitbotjes. In dit gehele gebied kan spanning ervaren worden. De buitenzijde van de bekkenbodem is bij mannen vrijwel net zo toegankelijk als bij vrouwen. Lees meer over de bekkenbodem in dit artikel. Let er hierbij op dat een gedeelte van de spiergroepen onder de balzak zit en langs de penis gaat. Het masseren van dit gebied geeft over het algemeen ontspanning en verbetert de doorbloeding, en heeft daarmee een positieve invloed op de seksuele ervaring. De-armouring kun je toepassen als je merkt dat bepaalde spiergroepen meer pijnlijk zijn, of sterke emoties oproepen. Je kunt dit gebied zelf masseren of de-armouren. Echter kun je dieper ontspannen, je beter overgeven en ontladen als een partner dit voor je kan doen. Leest het artikel ‘uitwendige de-armouring van de bekkenbodem’, als je hier meer over wilt lezen.

De bekkenbodem bestaat uit meerdere spierlagen, welke niet allemaal benaderbaar zijn via de buitenkant. Helaas kunnen fysiologische klachten (en trauma in de bekkenbodem) bij mannen samenhangen met deze diepere spierlagen. Een professionele bekkenbodem fysiotherapeut zal er soms voor kiezen om met een hulpmiddel, of met de vingers de bovenzijde van de bekkenbodem te benaderen via de anus.

Wanneer moet je voorzichtig zijn?

Ik raad niet aan om de-armouring via de anus aan de bovenzijde van de bekkenbodem zelfstandig uit te voeren, zonder je eerst te laten instrueren door een bekkenbodemspecialist. De endeldarm (het laatste stukje van de dikke darm) is niet gemaakt voor penetratie. De wanden zijn minder elastisch dan die van de vagina en daardoor kwetsbaarder voor beschadiging. Bij beschadiging zijn er risico’s op infectie door de bacteriën die zich in de darm bevinden.

Daarnaast is de PC-spier, een essentiële spier in de seksualiteit, van zowel mannen als vrouwen en lees je meer daarover in het artikel de ‘De PC-spier’.

Anus als erogene zone

De anus is met haar 3 spiergroepen een belangrijk onderdeel van de bekkenbodem. Erotische stimulatie van de bekkenbodem helpt net zo goed voor mannen als voor vrouwen voor de doorbloeding en vitaliteit van het bekkengebied. Daarnaast is stimulatie van het bekkenbodemgebied en met name de massage en uiteindelijk penetratie van de anus voor mannen een poort om in een seksualiteit te stappen die meer lijkt op zoals de vrouw die ervaart.

Spanning en armour in de anus is een apart thema, wat zowel voor vrouwen als mannen waardevol is. Hierover lees je meer in het artikel ‘De-armouring van de anus‘.

Naast dat ik niet adviseer om de-armouring van de spiergroepen boven de anus, via de anus te doen, kun je de-armouring van de anus zelf, wel goed via de anus uitvoeren.

De Prostaat

Mannen kunnen spanning ervaren in hun prostaat. Dit kan het gevolg zijn van een overactieve bekkenbodem, prostaatontsteking, prostaathypertrofie of andere prostaatproblemen. Symptomen kunnen onder meer pijn, ongemak, druk of een branderig gevoel in het gebied van de prostaat zijn.

Een algehele spanning in de bekkenbodem kan een gevoel van spanning in de prostaat veroorzaken, specifiek kunnen dit de rectale spieren en de spieren die verantwoordelijk zijn voor de erectie zijn. Om deze problemen te verhelpen, is het waardevol de bekkenbodem actief te leren ontspannen of vanaf de buitenzijde te masseren, daarnaast kan het behulpzaam zijn de anus tot op zekere hoogte inwendig te masseren. Spanningsvermindering in deze spiergroepen zal waarschijnlijk ook de spanning in de prostaat doen afnemen.

Het is belangrijk om de bekkenbodemspieren regelmatig te ontspannen en goed te verzorgen om spanning in de prostaat te voorkomen. Het is belangrijk om bij dergelijke symptomen een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Wat is de prostaat?

De prostaat is een klier die zich bij mannen onder de blaas bevindt. De plasbuis loopt door de prostaat heen. Het is ongeveer zo groot als een walnoot en speelt een belangrijke rol bij de voortplanting. De prostaat produceert prostaatvocht, ook wel voorvocht, dat vermengt wordt met het sperma.

Het voorvocht helpt bij de smering van de plasbuis en de neutralisatie van urinezuur in de plasbuis, wat het sperma helpt beschermen tegen beschadiging als het door de plasbuis passeert tijdens ejaculatie. Het prostaatvocht is rijk aan voedingsstoffen die het sperma nodig heeft om te overleven en te bewegen, waaronder zink, fructose en verschillende enzymen. Wanneer een man opgewonden raakt, wordt het prostaatvocht vermengd met de zaadvloeistof van de zaadblaasjes in de testikels om het sperma te vormen dat tijdens de ejaculatie wordt uitgestoten.

De prostaat is gevoelig voor veranderingen naarmate mannen ouder worden, waaronder een vergroting van de prostaat, ook wel bekend als benigne prostaathyperplasie (BPH), die het moeilijker kan maken om te plassen. Een andere aandoening die de prostaat kan beïnvloeden is prostaatkanker, wat een veelvoorkomende kanker is bij mannen.

Regelmatige controles en screenings kunnen helpen om problemen met de prostaat vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Het is belangrijk voor mannen om de gezondheid van hun prostaat in de gaten te houden en eventuele veranderingen te melden aan hun zorgverlener.

Het Taoïsme & de Prostaat

In het taoïsme wordt de prostaat beschouwd als een belangrijk orgaan voor de mannelijke seksuele gezondheid en spirituele ontwikkeling. Het wordt gezien als een opslagplaats van seksuele energie, die kan worden getransformeerd en gebruikt om het lichaam en de geest te versterken. Volgens de taoïstische filosofie heeft de prostaat een belangrijke rol bij het beheersen van seksuele energie en het voorkomen van ejaculatie. Door het uitvoeren van bepaalde oefeningen en technieken, zoals de ‘Prostaatmelkende techniek’ of ‘Prostaatmassage’, kan de seksuele energie worden geactiveerd en naar andere delen van het lichaam worden geleid, waardoor het lichaam en de geest kunnen worden versterkt en geheeld.

Binnen de taoïstische seksuele filosofie wordt de prostaat ook beschouwd als een belangrijk orgaan voor de productie van ‘jing’ (de basis van vitale energie in het lichaam). Door middel van bepaalde oefeningen, ademhalingstechnieken en meditatie kan deze energie worden opgewekt en gebruikt om de gezondheid en vitaliteit van het lichaam en de geest te verbeteren.

Het is belangrijk op te merken dat de taoïstische benadering van de prostaat en seksuele gezondheid niet wetenschappelijk is bewezen en dat de technieken en oefeningen alleen moeten worden uitgevoerd onder begeleiding van een ervaren taoïstische leraar of beoefenaar.

Prostaatmassage

Prostaatmassage kan voor sommige mannen helpen bij het verminderen van spanning en ongemak in de prostaat. Het verbetert de bloedtoevoer en stimuleert de productie van prostaatvocht. Bovendien kan het helpen bij het opsporen van eventuele knobbeltjes of andere afwijkingen in de prostaat, wat belangrijk kan zijn voor het vroegtijdig opsporen van prostaatkanker.

Een prostaatmassage wordt niet geadviseerd als onderdeel van seksuele activiteit. Realiseer je dat het uitvoeren van een prostaatmassage een medische procedure is, en dat er risico’s zijn op beschadiging en infectie. Mocht je het vermoeden hebben dat een prostaatmassage behulpzaam kan zijn voor problemen die je ervaart, dan is het het beste om je te laten adviseren door een professional, mocht het masseren waardevol voor je zijn, dan zal de medische specialist je uitleggen hoe je dit het beste kunt uitvoeren in jouw persoonlijke situatie.

Zelf op onderzoek?

Wil je toch op onderzoek uit, neem dan veel vooral veel tijd, zodat de (kring)spieren van de anus zich kunnen ontspannen. Gebruik medische handschoenen en veel glijmiddel, en breng langzaam, eventueel met behulp van lichtjes persen tijdens het inbrengen, stapje voor stapje een vinger naar binnen. Vermijdt in deze fase pijn of gevoelligheid. De prostaat ligt ongeveer 5-7,5cm naar binnen, tegen de endeldarm aan, in de richting van de penis.

Als er sprake is van prostaatkanker vermijd dan massage. Medisch gezien is er nog niet 100% duidelijkheid, maar er wordt vermoed dat massage de aanmaak en verspreiding van kankercellen stimuleert. Wat wel waardevol is, is een vinger in te brengen, en deze zachtjes op de prostaat te leggen. Je kunt dan ‘energetisch’ te mediteren op wat er hier te ervaren valt, en mogelijk welke blokkades samenhangen met de ontstane kanker op deze plek. Nadat je je bewust geworden bent van de locatie kun je mediteren op de plek zonder dat de aanwezigheid van de vinger nodig is, mocht je hier connectie mee voelen, dan zou je ook kristallen kunnen gebruiken voor deze meditatie.

Het is belangrijk om prostaatmassage alleen uit te voeren met de juiste kennis en technieken, en bij voorkeur met begeleiding van een gekwalificeerde professional.

Mediteren op een yoni eitje 🙂

Als je verbinding voelt met het werken met edelstenen, dan kun je op een yoni eitje gaan zitten. Gebruik een meditatiekussen of een stoel met en zachte zitting. Leg het eitje (formaat M is vaak prettig), onder je billen, ter plaatse van je anus, en ga hierop zitten. Je kunt je concentreren op de ervaring en eventuele energie van het eitje op deze plek, je hoef jezelf hiervoor niet te ontkleden.

In mijn shop heb ik afgekeurde eitjes die een stuk goedkoper zijn, en voor dit doeleinde geschikt zijn. Niet alle edelsteensoorten staan in de shop. Voor meer keuze kun je contact met ons opnemen.

Yoni Yoga kan mannen helpen om een diepere verbinding met hun lichaam en seksualiteit te ontwikkelen, en om bewustzijn te cultiveren rondom hun eigen seksuele energie en de relatie met hun partners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *