Geplaatst op 2 reacties

Verzakking

Een verzakking kan zeer onaangename en soms pijnlijke klachten geven. Vaak een drukkend, vol of zwaar gevoel in het bekken; vagina, onderbuik, benen of liezen. Klachten kunnen zeer onprettig zijn met name tijdens plassen, poepen en vrijen. Door de beschadiging van spier en bindweefsel zitten/blijven blaas, darmen en baarmoeder niet meer netjes op hun plaats, en kunnen door/richting de vagina naar buiten zakken. Bij persen, bijvoorbeeld tijdens poepen, naar beneden of in ernstige gevallen via de vagina of anus naar buiten komen. Helaas is een verzakking niet omkeerbaar, doordat de oorzaak is dat het bindweefsel dat de organen op hun plek hield uitgerekt zijn. Echter kun je wel veel ondersteunende dingen doen. Het meest belangrijke is de versteviging van de bekkenbodem. Een gezonde bekkenbodem, zal de organen beter dragen en op hun plek kunnen houden. Het is erg belangrijk om bij de eerste symptomen te werken aan het verstevigen en vitaliseren van de bekkenbodem.
Bezoek bij twijfel altijd een arts.

Verzakkingen kunnen op verschillende plaatsen in het bekkengebied zitten, zo is er sprake van een baarmoederverzakking, waarbij de baarmoeder naar beneden komt in de vagina. Een voorwandverzakking, waarbij de blaas naar beneden komt, of een achterwandverzakking, waarbij de darm naar buiten komt.
Er kan sprake zijn van een combinatie van bovenstaande verzakkingen.

Hoewel het minder vaak voorkomt, kunnen mannen ook een verzakking krijgen.

Veel verzakkingen zijn resultaat van te veel druk op het bindweefsel (meestal tijdens de bevalling). Het spier en bindweefsel (in het bekkengebied) wordt tijdens de zwangerschap slapper door de invloed van hormonen. Hierdoor is het bindweefsel behoorlijk kwetsbaar tijdens de bevalling. Verzakking kan ook al tijdens de zwangerschap plaatsvinden, door de doorlopende strekking en druk op het spier en bindweefsel. Als de verzakking resultaat is van een zwangerschap of bevalling, hoeft het niet zo te zijn dat je direct na de bevalling klachten ervaart. Veel vrouwen merken pas klachten van de verzakking na de overgang, omdat dat de vitaliteit van het bekkengebied drastisch afneemt (ook weer onder invloed van hormonen (afname oestrogeen)). Verzakking is daarom een typische kwaal voor moeders. Van de volwassen vrouwen heeft 25% last van verzakking, 10% van de vrouwen moet hiervoor behandeld worden.

Een verzakking kan zich voor het eerst laten zien tijdens de overgang, maar zij kan ook (minder regulier) tijdens de overgang ontstaan, omdat de spieren en bindweefsel slapper worden door veranderende hormoonbalansen. Daarnaast kan een verzakking ontstaan door zware druk op het bekken (bijvoorbeeld bij zwaar werk (tillen), of door overgewicht. Ook interne druk zoals bijvoorbeeld persen tijdens ontlasten of chronisch hoesten kan oorzaak van een verzakking zijn. Mensen met algemene slapte in het spier en bindweefsel en mensen met genetische ziekte of aanleg zijn kwetsbaarder om een verzakking te ontwikkelen.

Welke vormen van verzakking zijn er?

 • blaasverzakking (cystocele)
 • baarmoederverzakking (uterusprolaps)
 • darmverzakking (rectocele)

Klachten bij een verzakking:

 • Drukkend, vol of zwaar gevoel in het bekken/ vagina, onderbuik, benen of liezen
 • Uitstulping bij de vagina, soms alleen tijdens ontlasten
 • Moeite met ontlasten, pijn of verstopping
 • Regelmatig terugkerende blaasontsteking
 • Vaak moeten plassen, en moeilijk op kunnen houden
 • Urineverlies bij inspanning (niezen, hoesten, springen, lachen)

Denk je dat je een verzakking hebt?

Weet je niet zeker of je een verzakking hebt, maar herken je jezelf in klachten, of bovenstaande omschrijving?
Maak dan een afspraak met de huisarts, en laat je doorverwijzen naar een gynaecoloog. Deze specialist zal inwendig kijken (met een eendenbek) en de vaginawand bevoelen om te beoordelen of er sprake is van een verzakking. Via een inwendige echo kan gekeken worden in hoeverre de baarmoeder, blaas en darmen op hun plek liggen.

Behandeling van een verzakking

Het type behandeling hangt af van de mate van verzakking.

Het verstevigen en trainen van de bekkenbodem zal in alle gevallen een wijs advies zijn. Nu ben je toevallig op een website die daarover gaat :-). Het werken met het yoni ei is bij uitstek een krachtige en waardevolle manier om klachten te verminderen. Bij een lichte verzakking zal het trainen van de bekkenbodem waarschijnlijk voldoende zijn om de klachten van de verzakking onder controle te krijgen.
Hier vindt je specifieke oefeningen die geschikt zijn voor het verstevigen van de bekkenbodem.

Bij een middelmatige verzakking, waarbij het trainen van de bekkenbodem niet voldoende is, zal waarschijnlijk een Pessarium geadviseerd worden. Als je nog een kinderwens hebt, dan zal eveneens geprobeerd worden om de klachten op te vangen met een pessarium, omdat een operatie risico’s met zich meebrengt voor een eventuele zwangerschap.

De laatste optie is een operatie. Er zijn verschillende operaties mogelijk, afhankelijk van waar er sprake is van verzakking, en wat de oorzaak is. Bijvoorbeeld op deze website vind je hier meer informatie over.

Waar moet je op letten?

Naast het doen van oefeningen is het belangrijk dat je:

 • dagelijks wandelt & niet langer dan 30 minuten stil zit
 • een eventueel overgewicht serieus neemt en probeert af te vallen
 • niet te zwaar tilt
 • voldoende drinkt
 • vezelrijk en gezond eet

2 gedachten over “Verzakking

 1. Kan ik een Yoni gebruiken ook als ik een pessarium in heb voor een achterwand-verzakking?

 2. Dank je wel voor jouw vraag.

  In principe kan het geen kwaad een yoni eitje te gebruiken als je een pessarium draagt. Het pessarium zit boven de bekkenbodemspieren die je met een yoni eitje traint, het eitje zal tussen de bekkenbodemspieren en het pessarium komen te liggen, of in de bekkenbodem zelf.
  Echter hangt het van de ernst van de verzakking af of het prettig is om met een yoni eitje te werken. Ligt je endeldarm, en het pessarium direct tegen de bovenkant van jouw bekkenbodemspieren aan, dan is het wellicht niet prettig om een eitje in te brengen, het kan minder onaangenaam zijn als je op je rug ligt.
  Ik wil je adviseren te overleggen met jouw huisarts/gynacoloog.

  Ik wil je daarnaast adviseren om een eitje met touwtje te gebruiken, het is mogelijk dat door het pessarium en de verzakking het moeilijker is het eitje op natuurlijke manier naar buiten te laten komen.

  Verder kun je, als je het pessarium zelf in en uit kunt doen, en hij niet door een medische specialist op een specifieke manier geplaatst is, het pessarium uit doen voordat je de oefeningen doet. Dit geeft je meer verbinding met wat er gebeurt, en heeft eventuele betrokken spieren meer bewegingsvrijheid. Wil je dit doen, oefen dan wel liggend.

  Om de draagkracht van jouw bekkenbodem te verbeteren (en herstellen) is het belangrijk de verschillende spieren van de bekkenbodem los van elkaar te leren aanspannen. Dit kun je ook zonder eitje doen.
  Als je mij een appje stuurt naar 050.2340111, dan stuur ik je een audio toe waarin ik je begeleidt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *