Vaginisme & het Yoni ei

Veel vrouwen zullen bij vaginisme een kleiner ei gebruiken, wat uiteraard een logische keuze is. Echter… vaginisme is er niet voor niets, een reden daarvoor kan een vaginaal ‘trauma’, of vaginale ‘spanning’ zijn door een gebeurtenis uit het verleden. Ook als er in het verleden niets gebeurd is dat je als seksueel traumatisch herkent, kan het zijn dat de vagina spanning vasthoud die gerelateerd kan zijn aan emotionele gebeurtenissen (die niet seksueel gerelateerd hoeven te zijn) of er kunnen fysiologische redenen zijn.
Als je vaginisme hebt, wil ik je daarom aanraden om, om dat te respecteren en (nadat je ontspannende sensuele openingsoefeningen hebt gedaan) vooral erg veel liefde en geduld aan de spieren die aan de buitenkant van je vagina te zitten te besteden, door daar te masseren en te ‘dearmoren‘. Hiervoor kun je waarschijnlijk het beste een wat groter eitje gebruiken (M), met de ronde kant daarvan kun je gemakkelijk een zachte druk geven. Zoek telkens een plek op waar je spanning voelt, zorg voor een lichte druk en voel de aanwezigheid en de energie van het eitje. Terwijl je dit doet verdiep je je adem en probeer je je hele lichaam te ontspannen, kijk ook of je je bewust kunt worden van de subtiele gewaarwordingen in je hele lichaam. Het is normaal dat er emoties naar boven komen, kijk of je die kunt omarmen, en je er niet door af laat schrikken. Naarmate de spanning vermindert, kun je de druk wat steviger maken, of op zoek gaan naar een nieuwe plek.

Bij de opening van de vagina, en dus ook vaak bij vaginisme horen de emoties Angst, Twijfel en een gevoel van onveiligheid. Het kan dus goed zijn dat er gedachten als: ‘Dit werkt niet voor mij’, ‘Ik doe het niet goed’, ‘Dit gaat niet werken’ etc. naar boven komen. Kijk of je hier met Kalmte en Mildheid inter op kunt reageren.

Het kan goed zijn, dat je zo’n 10 liefdevolle sessies met jezelf nodig hebt, voordat je uiteindelijk een eitje naar binnen kunt brengen. Respecteer daarin altijd de wijsheid van je vagina, en neem altijd de tijd om te voelen of er een echte ‘ja’ is.

Als je voelt dat je er aan toe bent om een eitje wat verder naar binnen te brengen, gebruik dan een klein eitje (S of XS), en gebruik een touwtje, kijk of je het eitje echt in