Vaginisme & het Yoni ei

Het gebruik van een yoni ei bij vaginisme is niet vanzelfsprekend. Ik wil dan ook aanraden om extra bewust, liefdevol en langzaam aan het werk te gaan, de spanning die er toch al is, (om wat voor reden ook) wil je in geen geval verhogen.

Veel vrouwen zullen bij vaginisme een kleiner ei gebruiken, wat uiteraard een logische keuze is. Echter… Vaginisme is er niet voor niets, een reden daarvoor kan een vaginaal ‘trauma’, of vaginale ‘spanning’ zijn door een gebeurtenis uit het verleden. Deze gebeurtenis hoeft niet seksueel gerelateerd te zijn, het kan ook zijn dat de vagina spanning vasthoudt die relateert aan andere beladen gebeurtenissen. Ook een heftig ongeluk dat effect heeft gehad op het bekken, buik of onderrug kan resulteren in spanning in het bekkengebied. Daarnaast kunnen er fysiologische redenen zijn.
Als je vaginisme hebt, wil ik je daarom aanraden om dat te respecteren en (nadat je ontspannende sensuele openingsoefeningen hebt gedaan) vooral erg veel tijd, liefde en geduld te besteden aan de spieren en het weefsel dat aan de buitenkant van je vagina te zit. Het is waarschijnlijk fijn om veel olie te gebruiken, en jezelf liefdevol in dit gebied te omarmen(omhanden). Denk aan je billen, dijen, perineum en je vulva (de uitwendige delen van je vagina). Eventueel kun je wat dieper en uitwendig masseren van deze spierlagen en ‘dearmoren‘. Als je goed gaat voelen zal je merken dat het gebied waar je via de buitenzijde spierweefsel kunt masseren best groot is. Dit gebied ligt tussen je benen, vulva en staartbeen.

Bij vrouwen die vaginisme hebben is het vaak zo dat het gevoel van opwinding niet als vanzelfsprekend op gang komt, mogelijk kamp je met veel verwachtingen, projecties, teleurstellingen, etc. Kijk of je dat zoveel mogelijk los kunt laten, en dankbaar kunt zijn voor wat er wel te voelen is, ook als je alleen maar aan de buitenkant blijft, en geen eitje inwendig in gaat brengen. Bij de opening van de vagina, en dus ook vaak bij vaginisme horen (in de TAO) de emoties Angst, Twijfel en een gevoel van Onveiligheid. Het kan dus goed zijn dat er gedachten als: ‘Dit werkt niet voor mij’, ‘Ik doe het niet goed’, ‘Dit gaat niet werken’ etc. naar boven komen. Kijk of je hier met Kalmte en Mildheid intern op kunt reageren.

Bij vaginisme is vaak het gebrek aan opwinding (en dus een ‘nee’ vanuit de yoni), en het overschrijden daarvan een vliegwiel voor ‘het probleem’. Kijk of je echt de tijd kunt nemen om jouw billen, bekken en bekkenbodem te ontspannen. De kans is groot dat naarmate de ontspanning komt, je voelt dat je ook opgewonden kunt raken, en de behoefte kunt voelen om meer aandacht en aanraking naar de vulva, en uiteindelijk de vagina te brengen. Vaginisme creëert vaak een groot mentaal spanningsveld, waarin verwachtingen, teleurstellingen, verdriet, misschien zelfs wanhoop, wilskracht etc. zich mengen en een blokkade opbouwen die je tegenhoudt om je werkelijk met jouw lichamelijke en emotionele gevoelswereld te kunnen verbinden. Dit gehele spanningsveld zal het moeilijk maken om goed te kunnen ontspannen. Ontspanning en verwachtingsloosheid zijn helaas echt dé sleutels voor de vrouwelijke seksualiteit. Als je geen verlangen voelt om je vulva aan te raken, kijk of je daar voor eerst okay mee kunt zijn, en geduld en vooral respect durft te hebben voor jezelf, ook al gaat het proces misschien een stuk langzamer dan je hoopt. Kijk waar je wél verlangen voelt om jezelf aan te raken, en begin daar, ontspan daar, (ook al is het je schouder) en kijk hoe je vanuit daar uit wilt breiden, welke plek dan aandacht wil.

Voel je wel opwinding, en verlangen om jouw vagina te benaderen, maar is het alsnog pijnlijk, dan wil ik je aanraden om contact op te nemen met je huisarts om je door te laten verwijzen naar een gynaecoloog. Zorg er voor dat je een prettig gevoel hebt bij de gynaecoloog waar je terecht komt, en als dat niet het geval is vraag dan een gesprek aan met een andere. Als er geen fysiologisch probleem gevonden wordt dan zal een gynaecoloog je waarschijnlijk aanraden om een dilator set te gaan gebruiken. Zo’n set bestaat uit een aantal pelottes die steeds dikker worden in diameter. Hiermee kun je stap voor stap je vagina laten wennen aan de aanwezigheid van een iets grotere afmeting in jouw vulva. Zorg dat het lukt om een pelotte van 20mm prettig te gebruiken en ontspannen te kunnen inbrengen, voordat je start met het gebruik van een XS eitje.

Deze massagelepels volgen op een vriendelijke manier de rondingen van je lichaam, en zijn wellicht fijn voor je om te gebruiken. De puntige kant ervan is qua diameter erg klein, en daarmee geschikt om ook inwendig te werken als het moeilijk is om iets groots in je vagina te brengen. De diameter komt ongeveer overeen met een XS eitje

Hangt jouw vaginisme samen met opgeslagen spanningen, en een gebrek aan opwinding, dan kun je met het proces verder als je voelt dat jouw yoni een ‘ja’ zegt tegen aanraking. Het is fijn om bovenstaande massage lepel of je handen te gebruiken voor het onderstaande. Werk je met je handen, dan raad ik aan om een latex handschoentje te gebruiken. Dit voorkomt wrijving en overgevoeligheid van de waarschijnlijk relatief kwetsbare huid van je vagina.

Zoek telkens een plek op waar je spanning voelt, zorg voor een lichte druk en voel de aanwezigheid en de energie van het eitje, stick of je handen. Terwijl je dit doet verdiep je jouw adem en probeer je je hele lichaam te ontspannen. Lukt dat niet, merk dan op waar in jouw lichaam spanning ontstaat, en probeer daar naartoe te ademen, en je te laten dragen door je ondergrond. Kijk of je je bewust kunt worden van de subtiele gewaarwordingen in je hele lichaam. Het is normaal dat er emoties naar boven komen, kijk of je die kunt omarmen, en je er niet door af laat schrikken. Voel je emoties, blijf dan vooral doorademen, zodat je jezelf kunt helpen om door de emoties heen te bewegen en erin te ontspannen. Naarmate de spanning vermindert, kun je de druk wat steviger maken, of op zoek gaan naar een nieuwe plek.

Het kan goed zijn, dat je zo’n 10 liefdevolle sessies met jezelf nodig hebt, voordat je uiteindelijk een eitje naar binnen kunt brengen. Respecteer daarin altijd de wijsheid van je vagina en lichaam, en neem altijd de tijd om te voelen of er een echte ‘ja’ is.

Als je voelt dat je er aan toe bent om een eitje wat verder naar binnen te brengen, gebruik dan een klein eitje (S of XS), en gebruik een touwtje (door de spanning in de bekkenbodem kan het moeilijk zijn om het eitje op een natuurlijke manier naar buiten te laten komen). Ook met het naar buiten laten komen van het eitje (met hulp van het touwtje), is het noodzaak om echt liefdevol met jezelf te zijn, en dit langzaam, respectvol, en in afstemming met jouw yoni te doen. Blijf ademen, en voel helemaal hoe het eitje langzaam naar buiten beweegt terwijl je aan het touwtje trekt.