Urineverlies

Urineverlies is bij vrouwen een veelvoorkomend probleem, meestal hoor bij bijvoorbeeld niezen, lachen of springen. Voor veel vrouwen is dit de reden om met een yoni eitje te gaan werken.
Ik ben ervan overtuigd dat het werken met een ei hiervoor een heel goede keuze is, echter is het wel belangrijk om je van een aantal dingen bewust te zijn voordat je ‘zomaar’ aan HET WERK gaat, omdat dit ook kan leiden tot het verslechteren van de problemen.

Het verlies van urine kan namelijk zowel komen door een onderactieve bekkenbodem (verzwakte spieren), als door een overactieve bekkenbodem (te gespannen spieren). Op het moment dat er continu te veel spanning is in de bekkenbodemspieren, dan beperkt dat de doorbloeding en de activiteit van zenuwbanen in dit gebied, wat naast urineverlies ook pijnlijke en zware menstruaties kan veroorzaken maar ook problemen met ontlasten van zowel urine als faeces. Naast een overactieve bekkenbodem is ook een onderactieve bekkenbodem niet goed in staat om de juiste spieren aan te spannen, waardoor er naast onwillekeurig urineverlies (dus niet specifiek bij niezen, hoesten of lachen) onderandere weinig voelbaar is. Een onderactieve bekkenbodem staat eveneens een goede gezonde en vitale status van dit gebied in de weg.
In het Taoisme en in Tantra wordt een gezonde seksualiteit (en dus gezondheid in het bekken), gezien als de bron voor een vitaal en gezond leven.

Als je met het eitje gaat werken is het belangrijk dat je je bewust wordt van dat de bekkenbodem bestaat uit een veelvoud van spieren en spierlagen bestaat. Naarmate je op de juiste manier oefent met het eitje zul je leren hoe jouw vagina de verschillende spieren los van elkaar kan bewegen, aan te spannen en te ontspannen, en hoe de verschillende spieren (emotionele) spanningen op kunnen slaan, en ontladen. Daarom is het heel belangrijk om naast actieve (doel-gerichte) oefeningen (yang/mannelijk), ook ontspannende oefeningen te doen, die zich richten op wat er te voelen, is, jouw eigen verlangen van binnenuit, en deze te volgen, en hier beweging, ademhaling en geluid aan toe te voegen.

Overactive Bekkenbodem
De bekkenbodem bestaat uit verschillende spierlagen, bij een overactieve bekkenbodem zijn het meestal de meest buitengelegen spierlagen waar veel spanning in aanwezig is, eveneens kan het zijn dat de (onder)buikspieren erg gespannen zijn. De balans met de dieper gelegen spierlagen is als het ware kwijt, en de buitenste spieren doen al het werk op een bijna ‘krampachtige’ manier. Dieper in de vagina kan het juist slap en ongevoelig zijn.
Verschijnselen kunnen zijn
* Urineverlies bij inspanning: springen, niezen, lachen
* Zware en/of pijnlijke mensturatie met veel krampen
* Ongevoelige vagina
* Een strak begin van je vagina
* Pijn bij het vrijen
* evt Vaginsme
* Moeite met het ontspannen van de vagina nadat je spieren aanspant
* Moeite met ontlasten, zowel urine als faeses en/of vaak moeten/ aandrang voelen.
Oorzaken kunnen zijn:
Er kunnen allerlei oorzaken zijn voor een overactieve bekkenbodem, maar in mijn ogen is de neiging om alles (mentaal, emotioneel of fysiek) onder controle te willen houden, waar bijvoorbeeld (seksueel) trauma een oorzaak voor zou kunnen zijn, een van de belangrijkste redenen. Daarnaast kan overmatig sporten, waarbij te weinig aandacht wordt besteed aan ont-spanning een oorzaak zijn. Het lichaam heeft geleerd dat actief controle houden veilig is, en dat ontspannen en overgave in (vewel) situaties onveilig voor je is.
Wat kun je doen?
* Bij een overactieve bekkenbodem raad is sowieso aan om te leren ontspannen in het bekkengebied, een belangrijke oefening is de buikademhaling, zoek hiervoor op internet.
* Als je met het eitje werkt, concentreer je dan vooral op het voelen waar hij zit, en wat de aanwezigheid met met doet. Met het touwtje kun je het eitje verplaatsen. En je kunt de diepere spieren trainen door in, boven en onder het eitje te knijpen met je spieren (daarna goed ontspannen). Als je het eitje (nog) niet voelt, kun je je dit in eerste instantie inbeelden.
* Een waardevolle oefening kan zijn om (indien nodig) met je vinger het eitje diep in te brengen, en daarna met je eigen bekkenbodemspieren het eitje naar buiten te duwen. Besteed hierna bewust tijd om te ontspannen en te voelen, wat dit met je doet.
* De-armoring/ Professionele hulp van een bekkenbodemspecialist, en/of de-armoring, pas op met professionele hulp in de ‘tantra-hoek’, ga naar een professionele bekkenbodem-specialist. (En ik raad aan om hulp van een vrouw te vragen). De-armoring kun je ook zelf (of door je partner laten) uitvoeren. Het is belangrijk om te leren herkennen waar de spanning bij jou opgeslagen zit, het kan in het begin lastig zijn dit te localiseren, daarom is hulp van een professional fijn, die kan je goed op weg helpen.
* PAS OP met ‘gewoon je bekkenbodem aanspannen’, omdat je waarschijnlijk vooral de toch al aangespannen spieren, nog meer gaat aanspannen.
* Probeer daarom in het oefenen met het ei vooral te focussen op het isoleren van verschillende spieren in je vagina: links, rechts, onder, midden, boven. Dit kan in het begin moeilijk zijn, maar oefening baart kunst. Besteedt tussen het oefenen door extra veel aandacht aan ontspanning; adem diep met bijvoorbeeld de buikademhaling, en besteedt aandacht aan hoe en waar je wat voelt, wat er in beweging is etc.
* Voel je dat je vagina gaat verkrampen, probeer dan actief te ontspannen, pers en duw het eitje/ energie richting buiten om de spanning kwijt te raken, en verwijder indien nodig het eitje.

Onderactieve bekkenbodem
Bij een onderactieve bekkenbodem, zijn de spieren in de bekkenbodem in het geheel onderontwikkeld, en minder gevoelig dan bij een gezonde bekkenbodem.
Verschijnsellen kunnen zijn:
* Urineverlies bij een onderactieve bekkenbodem is zonder dat je er erg in hebt; je hebt er echt geen controle over, en verliest urine niet speciaal op momenten van inspanning. Bijvoorbeeld als je een stap opzij zet, of als je springt.
* Slappe en ongevoelige vagina
* Vaginale droogte, en hierdoor pijn bij het vrijen, het kan ruw en branderig gaan voelen.
* Verzakking
Oorzaken kunnen zijn:
* Negatieve seksuele ervaringen zijn, maar ook negatieve emotionele en fysieke ervaringen, waardoor de natuurlijke verbinding met je bekkengebied verstoord is geraakt. Deze ervaringen kunnen zowel zorgen voor passiviteit (dissociatie) in het bekkenbodemgebied, als weerstand, waarbij als het ware de angst en spanning zich letterlijk daar opslaat. Mocht je het gevoel hebben dat negetieve (seksuele) ervaringen een rol spelen in jouw problemen met urineverlies, dan wil ik aanraden om contact op te nemen met een van de docenten/therapeuten die op mijn website genoemd worden.
* Dissociatie van het bekkengebied
* Te weinig fysieke activiteit, en verwaarlozing van het bekkengebied.
Wat kun je doen?
* Ga actief met het eitje aan de slag. (Het kan lastig zijn om wat jou vagina nog niet kent, zelfstandig te leren, daarom raad ik aan om je te laten leiden door vrouwen die de weg weten).
* Focus je om de verschillende spieren in je bekkenbodem te leren isoleren, en niet simpelweg te leren aanspannen/ ontspannen, anders loop je het risico om van een onderactieve bekkenbodem, naar een overactieve bekkenbodem te gaan.
* Schaf bijvoorbeeld de Audio opname van Saida Desilets – Jade Egg Practice aan.
* Doe mee aan een (online) cursus, waarbij je leert werken met het yoni ei. De docenten op mijn website bieden vrijwel allemaal (online) cursussen en workshops aan, daarnaast kun je vragen om individuele begeleiding, zodat je oefeningen kunt krijgen die specifiek bij jou passen.