Geplaatst op

Uitblijvende menstruatie

Het uitblijven van de menstruatie kan vele oorzaken hebben, waarvan vaak de essentie is dat het lichaam onvoldoende kracht (of aandacht) heeft om zich voort te planten. De meest basale oorzaken zijn ondergewicht en overgewicht (bij overgewicht vaak door PCOS). Trauma of culturele overtuigingen, waarbij de (seksuele) ervaring het lichaam en vrouwzijn ontkent wordt, kan (in mijn ogen) oorzaak zijn van devitaliserende blokkades in het bekkengebied. Ziektebeelden zijn uiteenlopend, en kunnen zo ver gaan dat onder andere bij kanker, de baarmoeder, eierstokken en/of borsten verwijderd worden. Verder is het voor veel vrouwen-lichamen lastig om de menstruatie op gang te krijgen na het stoppen met de pil. Vaak zie je, dat als het lichaam ‘aan gaat’, bijvoorbeeld door een heftige verliefdheid, dat ook de menstruatie weer op gang komt.

Mijn algehele advies is je richten op het opwekken van je vrouwelijke seksualiteit en sensualiteit. Hiermee bedoel ik iets heel anders dan ‘het mannelijke‘ masturberen en klaarkomen… Probeer momenten te creëren voor jezelf, waarbij je naar jouw lichaam luistert, en jezelf en jouw gevoel liefde, ruimte en warmte geeft.

  • Dans op jouw favourite muziek, en geniet van de bewegingen van je bekkengebied
  • Leg regelmatig een hand op je onderbuik, voel je adem onder je hand.
  • Masseer je borsten regelmatig, op een manier die voor jou prettig voelt, dit kan zoeken zijn, zeker als je ver van je lichaamservaring afstaat.
  • Gebruik regelmatig een kruik, op je onderbuik of tegen je vulva tussen je benen
  • Neem een Yoni Steam
  • Neem tijd voor zelf-de-armouring

Hiervoor kun je goed werken met een yoni eitje, wees liefdevol naar jezelf, en speel, ontdek, en vooral… Geniet van jouw seksualiteit.
Verder is het bij ondergewicht van belang te streven naar een gewicht dat meer bij jouw BMI past. Bij overgewicht spelen vaak ingewikkelde hormonale disbalansen een rol, afvallen zal helpen, en later zal ik meer vertellen in de blog die hier op volgt.