Geplaatst op Geef een reactie

Slappe of onder actieve bekkenbodem?

Wat is het verschil tussen een slappe of een onder actieve bekkenbodem?

Een slappe bekkenbodem en een onderactieve bekkenbodem zijn twee verschillende condities die kunnen voorkomen bij vrouwen en mannen. Bij een slappe bekkenbodem zijn de bekkenbodemspieren zwak en functioneren niet goed, terwijl bij een onderactieve bekkenbodem de bekkenbodemspieren wel gespannen zijn maar niet sterk genoeg om de bekkenorganen te ondersteunen en te controleren.

Wat is de oorzaak?

Een onderactieve bekkenbodem kan worden veroorzaakt door een slechte houding, sedentaire levensstijl, chronische bekkenpijn of een overmatige bekkenbodemtraining. Dit kan leiden tot verschillende symptomen, zoals urine- of ontlastingsincontinentie, verzakking van de bekkenorganen, moeite met plassen of ontlasting, en seksuele disfunctie.

Een slappe bekkenbodem wordt vaak veroorzaakt door zwangerschap, bevalling, overgewicht, veroudering of een gebrek aan lichaamsbeweging.

Wat kan je doen bij een slappe bekkenbodem?

Het is belangrijk om te begrijpen welke conditie van toepassing is, omdat de behandeling kan verschillen. Bij een slappe bekkenbodem kan het trainen en versterken van de bekkenbodemspieren door middel van yoni yoga, bekkenbodemfysiotherapie, yoga of Pilates helpen om de spieren weer in goede gezondheid te krijgen. Als je de bekkenbodem intensief en éénzijdig traint, dan loop je het risico dat je van een slape bekkenbodem overstapt naar een onder actieve bekkenbodem, het beoefenen yoni yoga verhelpt dit risico.

Wat kan je doen bij een onder actieve bekkenbodem?

Bij een onder actieve bekkenbodem, is het belangrijk om naast trainen de spieren ook actief te ontspannen, en vooral te leren te isoleren van elkaar. Vooral hier kan Yoni Yoga een belangrijke uitkomst bieden, omdat de oefeningen bij uitstek gericht zijn om het leren aanspannen van verschillende spiergroepen los van elkaar. Naast Yoni Yoga, is het belangrijk om de kracht van de spieren te verbeteren door middel van sporten, bekkenbodemfysiotherapie of yoga.

Het is altijd belangrijk om een arts te raadplegen om de juiste diagnose te stellen en de meest effectieve behandeling te bepalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *