Geplaatst op

Tijgeroog bevat Asbest | Is dit gevaarlijk?

Tijgeroog bevat ingesloten asbestvezels. Zijn deze vezels een gevaar voor de gezondheid als je hiervan een yoni ei gebruikt en zijn er gevaren voor de mensen die de stenen mijnen en bewerken?

Na lang overwegen heb ik besloten om de producten van tijgeroog niet opnieuw in te kopen. Een bevestigend gesprek met mijn edelsteenkundige wat hierin doorslaggevend. Ik zal deze producten op voorraad hebben zolang de voorraad strekt, dit omdat ik het zonde vind om ze weg te gooien, en omdat het gebruik van het bewerkte ei geen kwaad kan. Tijgeroog bevat vezels van Crocidoliet (blauw asbest) Hoewel asbest gevaarlijk klinkt (zeker voor intiem gebruik), kan dat geen kwaad voor het gebruik als yoni ei. De kleine hoeveelheid asbestvezels zijn namelijk ingesloten en gebonden in glas en komen niet zomaar vrij. Een reeds bewerkt ei laat geen vezels los, en eventuele schadelijkheid door opname via slijmvliezen of bijvoorbeeld orale inname is niet aangetoond. Schadelijkheid betreft specifiek opname van vezels via de longen.

Echter; het probleem dat ik met deze producten heb, is dat deze vezels wel vrij komen bij het mijnen en het bewerken (slijpen en boren) van de stenen, en dat het dus potentieel gevaarlijk is om deze producten te maken.

Ik heb onvoldoende contact en communicatie om met zekerheid en vertrouwen vast te kunnen stellen of mijn leveranciers hun werknemers voldoende beschermen tegen blootstelling aan deze vezels, ook voelt het (dit wetende) voor mij niet goed dat dergelijke producten überhaupt bewerkt worden. Ik wil zeker niet bijdragen aan een mogelijk negatief gezondheidsrisico van de werknemers van mijn leveranciers maar ook aan het milieu.

Mocht je hierin hetzelfde denken als ik, dan wil ik je waarschuwen bij de aankoop van tijgeroog (en varianten op zoals tijgerijzer en valkenoog).

Mocht je naar aanleiding hiervan vragen hebben, weet dat die altijd welkom zijn,
Wanda

Welke edelstenen zijn veilig als yoni ei?

Tijgeroog M doorboord