Geplaatst op

Reiniging – Hygiënisch & Energetisch

Edelstenen reinigen

Hier vind je meer informatie over zowel de hygiënische reiniging van jouw yoni eitje en andere producten, als de meer energetische/spirituele reiniging.

Hygiënische reiniging voor het eerste gebruik

De producten die je op mijn website koopt zijn (hoewel ze geseald zijn) niet hygiënisch gereinigd.
Voor het eerste gebruik raad ik aan om het product hygiënisch te reinigen. Dit kan met warm water en zeep, maar je kunt de eerste keer het eitje beter op een hogere temperatuur reinigen van +/- 85*C. Het polijsten van de edelstenen gebeurt namelijk met een was die bij 75*C smelt, er kan nog een laagje van dit was op jouw eitje of in het gaatje zitten. Warm hiervoor het product langzaam op in een pannetje water op kamertemperatuur. Let hierbij op temperatuurschommelingen. Grote verschillen van temperatuur in het glas of kristal kan breukvlakken creëren, en dat wil je niet. Het is daarom belangrijk dat de bodem van het pannetje niet veel heter is dan de rest van het water. De beste manier is om dit au bain marie te doen, met jouw product in een pan of schaal met water, en die weer in een pan met water te zetten die je op het vuur plaatst, waarbij de bodem van de 2e pan of schaal de bodem van de 1e pan niet raakt. Zie hier een uitleg van AU BAIN MARIE op youtube.

Hygiënische reiniging na (intiem) gebruik

Zeker bij gebruik van een doorboord yoni eitje raad ik aan om direct na ieder gebruik je eitje te wassen onder de kraan met warm water en een zachte zeep. Als je eitje doorboord is kun je telkens na gebruik het gaatje schoonmaken, door wat water in je mond te nemen en dat door het gaatje te ‘blazen’. Bij aankoop ontvang je één rager waarmee je het gaatje schoon kunt maken. Wil je meer of nieuwe ragers bestellen, dan kan dat hier.

Energetisch reinigen 

Voor jouw eigen proces en verbinding met het eitje (of wand) raad ik aan om het eitje regelmatig energetisch te reinigen. Werk je intensief met het loslaten van emoties en/of trauma, dan ervaren sommige mensen dat edelstenen als het ware ‘vol’ raken met losgelaten energie. Ik ben zelf vrij rationeel ingesteld, en kan deze ervaring moeilijk verklaren, maar op persoonlijk niveau kun je je voorstellen dat je jouw relatie met het eitje weer wat mag opschonen, in mijn ogen gaat het daarbij vooral om jouw eigen gevoel en dat je jouw aandacht mag brengen naar dat niet alleen jij, maar ook het eitje de losgelaten zaken mag loslaten. Dit wordt dan een meer symbolisch proces van aandacht, contemplatie en gevoel in jezelf.
Energetisch reinigen kun je op verschillende manieren doen, voor specifieke steensoorten worden specifieke methodes aangeraden, dit kun je gemakkelijk opzoeken op het internet.
Ik raad je aan om vooral te doen wat voor jou goed voelt.
Mooi aan energetisch reinigen is dat je hierbij de 4 verschillende elementen kunt toepassen:

 • Reinigen met lucht
  • Beeld je in dat je spanningen wegblaast, of zet het eitje buiten neer in de wind, ook de combinatie met bijvoorbeeld het branden van palo santo (heilig hout)
  • Je kunt met bijvoorbeeld een veer of vleugel lucht rond je ei verspreiden.
 • Reinigen met vuur
  • Reinigen in de rook van paulo santo; je kunt in een kistje of iets anders je eitje opsluiten
 • Reinigen met (liefst stromend) water
  • Onder de kraan, in de zee of in een rivier
  • Als extra kun je zeezout gebruiken (een dubbel element, zowel aarde als water)
 • Reinigen met aarde
  • Begraaf jouw steen in de aarde. Een mooi moment hiervoor is nieuwe maan. Tip is een cocktailprikker door het gaatje van je eitje te steken, zo komt er geen aarde in het gaatje.
  • Voeg zout toe aan het stromende water dat je gebruikt
  • Reinigen met andere edelstenen: bijvoorbeeld op een bedje van Hematiet of Shungiet (absorberend), bergkristal of seleniet (transformerend). Deze kleine steentjes worden ook wel chips genoemd.

 

Kijk of je bovenstaande in een rituele aandacht met jezelf en het yoni ei of de yoni wand kunt uitvoeren. Hoe meer je je verbonden voelt met jouw ritueel, hoe sterker de werking ervan zal zijn.

Krachtige aanvulling zou kunnen zijn om bijvoorbeeld te resumeren wat je in de afgelopen sessie(s) met het eitje hebt losgelaten. Eventueel kun je dit opschrijven op papier en in dankbaarheid verbranden. Doe dit met het eitje bij je in het ritueel.