Geplaatst op Geef een reactie

Oestrogeen

Oestrogeen is een belangrijk hormoon voor de gezondheid van de yoni (baarmoeder, eierstokken en vagina). Oestrogeen stimuleert de bloedtoevoer en doorbloeding van het bekkengebied, en zorgt daardoor voor de juiste hydratatie en elasticiteit van de vaginawanden. Een goede oestrogeenbalans is dus van belang voor een vitale en goed ‘functionerende’ yoni en daarmee seksuele gezondheid. Andersom kan een yoni ei de bekkenbodem versterken en de bloedtoevoer naar het bekkengebied verbeteren. Dit kan op zijn beurt de oestrogeenbalans ondersteunen.

Oestrogeen is eigenlijk een verzamelnaam voor een groep hormonen die voornamelijk geproduceerd worden in de eierstokken bij vrouwen, maar ook in mindere mate in andere organen zoals de bijnieren en het vetweefsel. Het is een belangrijk hormoon dat verschillende functies in het lichaam reguleert.

Tijdens de puberteit van meisjes neemt de aanmaak van oestrogeen aanzienlijk toe, dit zorgt voor de ontwikkeling van borsten, schaamhaar, de rijping van de baarmoeder en eierstokken én de opstart van de menstruatiecyclus. De baarmoeder en eierstokken worden in deze periode aanzienlijk groter, en de eierstokken gaan aanzienlijk meer oestrogeen produceren. Als de menstruatie op gang is gekomen, dan reguleert het hormoon de door de maandelijkse groei van het baarmoederslijmvlies en het vrijkomen van een eicel tijdens de ovulatie.

Daarnaast reguleert oestrogeen ook andere belangrijke functies in het lichaam, zoals de botdichtheid, het cholesterolgehalte, de stemming en het immuunsysteem. Het heeft ook invloed op het hart en vaatstelsel, en kan de bloeddruk en bloedstolling beïnvloeden. Daarnaast speelt het een rol om een gezonde huid en gezonde haren te houden.

Tijdens (en na) de menopauze neemt de productie van oestrogeen en progesteron af. Er worden dan geen eitjes meer losgelaten, en er wordt aanzienlijk minder oestrogeen afgegeven door de eierstokken. Dit heeft verschillende fysiologische effecten. Klik hier voor meer informatie over de menopauze.

Een tekort of een te veel aan oestrogeen kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals onvruchtbaarheid, osteoporose, stemmingswisselingen, vervroegde overgang, endometriose en verschillende vormen van kanker. Daarom is het belangrijk dat het niveau van oestrogeen in het lichaam in balans is.
Gebruik de links als je jouw oestrogeen hormoonspiegels wilt verbeteren, als je een verlaagde oestrogeenspiegel of een verhoogde oestrogeenspiegel vermoedt of hebt.

Al met al heeft oestrogeen een waardevolle rol in ons vrouw-zijn. Het is essentieel voor de ontwikkeling en het onderhoud van ons lichaam en heeft een breed scala aan functies die ons mooi en gezond houden.
Laten we goed voor onszelf zorgen, zodat ons lichaam dit bijzondere hormoon zo goed mogelijk in balans kan houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *