Geplaatst op Geef een reactie

Menstruatieactige krampen bij het gebruik van een Yoni ei

Somminge vrouwen krijgen bij het gebruik van een yoni-ei menstruatie-achtige krampen. In dit artikel lees je daar meer over. De eerste en belangrijkste tip is: Neem deze fysieke reactie van jouw lichaam serieus en luister ernaar en ga voor dat moment niet verder met oefenen. De krampen zijn een signaal van jouw lichaam dat er voldoende geoefend is, of dat het eitje dat je gebruikt te groot is. Hieronder vind je een aantal basistips, gevolgd door een diepere uitleg over waarom je krampen krijgt en hoe dit fysiologisch werkt.

Algemene Tips bij Menstruatieachtige Pijn bij Gebruik van het Yoni-ei

 • Verwijder het yoni-ei: Ontspan daarna je bekkengebied en baarmoeder met behulp van een warme kruik en diepe ademhalingen.
 • Gebruikstijd aanpassen: Begin met kortere sessies van 10-15 minuten en bouw langzaam op.
 • Start met een kleiner yoni-ei: Als je pijn ervaart, dan kan dit komen omdat jouw vagina het eitje te groot vindt, probeer een kleiner yoni-ei.
 • Gebruik sowieso een maat M of kleiner: Als je L of groter gebruikt, stap dan soweiso over naar een kleiner ei. Kies voor een diameter van 30mm of minder.

Verwijder het Yoni-ei als je Krampen Krijgt

Als je menstruatie-achtige krampen krijgt bij het gebruik van een yoni-ei, is het belangrijk om het eitje onmiddellijk te verwijderen. Dit is de eerste stap naar verlichting en voorkomt verdere irritatie en ongemak.

Stappen om het Yoni-ei te Verwijderen

 1. Blijf kalm en ontspan: Paniek kan de spieren verder doen verkrampen. Probeer rustig te blijven en adem diep in en uit.
 2. Ga in een comfortabele positie hurken of liggen: Dit kan helpen om de bekkenbodemspieren te ontspannen. Liggen met gebogen knieën kan een goede positie zijn.
 3. Gebruik je bekkenbodemspieren: Probeer de spieren te ontspannen en voorzichtig te duwen alsof je naar het toilet gaat. Dit kan helpen om het yoni-ei naar beneden te bewegen en uit de vagina te laten glijden.
 4. Gebruik het touwtje of je vingers indien nodig: Als het yoni-ei niet vanzelf komt, kun je het touwtje of je vingers gebruiken om het voorzichtig naar buiten te begeleiden.

Ontspannende Oefeningen Na Verwijdering

Fysiek is er een grens overschreden, het is belangrijk om intern ruimte te geven hiervan te herstellen, en te ondervinden wat dit met je doet. Neem na het verwijderen van het yoni-ei de tijd om jouw lichaam te laten ontspannen:

 • Warme kruik: Leg een warme kruik op je onderbuik om de spieren te ontspannen en de pijn te verlichten.
 • Diepe ademhalingen: Adem diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Richt je ademhaling naar je onderbuik om spanning los te laten, en sta still bij wat er gevoeld wil worden.
 • Rust en herstel: Gun jezelf de tijd om te rusten en te herstellen. Vermijd in de volgende 2-3 uur inspannende activiteiten die de spieren verder kunnen belasten.
 • Reflecteer: Wat betekent dit signaal voor jou? Ben je bijvoorbeeld teleurgesteld dat je met grote verwachtingen met het ei wilde gaan werken en jouw vagina aangeeft dat ze dat niet wil. Dergelijke gevoelens kunnen emotioneel geladen zijn. Je kunt opschrijven waar jij denkt dat deze weigering mee samenhangt. Ook kun je op basis van onderstaande informatie overwegen hoe je verder wilt in jouw proces.

Waarom Krijg je Krampen bij het Gebruik van een Yoni-ei?

Meestal speelt de maat en de duur van het gebruik een belangrijke rol, onderstaand lees je meer over de fysieke en hormonale reacties.

Fysiologische Reacties op het Yoni-ei

Een yoni-ei is een object dat niet van nature in de vagina thuishoort. Zeker als jouw lichaam niet voldoende opgewonden is, kan dit op weerstand duiden. Wanneer je een yoni-ei inbrengt, kan dit een reflexieve samentrekking van de baarmoeder en bekkenbodemspieren veroorzaken. Dit is een beschermende reactie van je lichaam op het vreemde voorwerp, je lichaam zal proberen het yoni-ei naar buiten te brengen. De belangrijkste spieren die reageren zijn de baarmoeder zelf en de levator ani-spieren, waaronder de pubococcygeus, puborectalis, en iliococcygeus. Deze spieren kunnen verkrampen, wat leidt tot pijn of ongemak dat lijkt op menstruatiekrampen.

Prostaglandinen en Irritatie door het Yoni-ei

De aanwezigheid van het yoni-ei kan ook de productie van prostaglandinen stimuleren, zelfs zonder een infectie. Prostaglandinen zijn chemische stoffen die samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken, zodat de baarmoeder ongewenste zaken (zoals een infectie) kan reinigen. Dit kan gebeuren door lokale irritatie. Deze irritatie komt simpelweg door de aanwezigheid van een vreemd object, zelfs als het yoni-ei schoon en hygiënisch is. De productie van prostaglandinen kan leiden tot samentrekkingen van de baarmoeder en omliggende spieren, wat resulteert in menstruatieachtige krampen. Dit proces kan al binnen een paar minuten op gang komen, echter gebruikelijker is dat deze reactie opkomt na langer gebruik, bijvoorbeeld als je het eitje langer dan een uur gedragen hebt.

Stress en spanning

Wat ook een relevante reden kan zijn waarom je het yoni eitje lastig kunt verdragen is dat je fysiek, emotioneel of mentaal gespannen bent of stress ervaart. Stress en spanning roepen voor het lichaam de behoefte op om rust te nemen en los te laten. Het inbrengen van een yoni eitje, en het werken met opgaande seksuele energie is een tegenovergestelde beweging van loslaten, en kan dus in jouw lichaam tot weerstand leiden. Daarnaast is het sowieso lastig om bij stress en spanning goed in de essentie van de vrouwelijke seksualiteit te zakken.

Wil je het eitje toch gebruiken ga dan voorzichtig te werk en richt je op oefeningen die loslaten ondersteunen.

Wat kun je doen om Krampen te Voorkomen of te Verlichten?

Ontspanningsoefeningen

Voer ontspanningsoefeningen uit voor en na het gebruik van het yoni-ei. Diepe ademhaling, progressieve spierontspanning en yoga kunnen effectief zijn. Bijvoorbeeld:

 • Diepe buikademhaling: Ga comfortabel liggen of zitten, leg een hand op je buik en adem diep in door je neus. Laat je buik opzwellen. Adem langzaam uit door je mond en voel je buik weer zakken.
 • Bekkenbodemoefeningen: Deze helpen om controle te krijgen over de bekkenbodemspieren, dit helpt niet alleen om de spieren aan te kunnen spannen, maar ook om ze te helpen ontspannen.
 • Yoga en stretching: Poses zoals de Child’s Pose (Balasana), Happy Baby Pose (Ananda Balasana), en Reclining Bound Angle Pose (Supta Baddha Konasana) kunnen helpen de bekkenbodem te ontspannen.

Bereid jezelf voor op het gebruik

Naast fysieke ontspanning kan de mentale en emotionele presentie van jouw bewustzijn in het bekkengebied belangrijk zijn. Daarnaast kan een mate van opwinding essenteel zijn voor de vagina om het eitje te accepteren. Neem voordat je het eitje inbrengt de tijd om intern af te stemmen of jouw Yoni een ‘ja voelt’ om het eitje op te nemen. Breng daarna pas het eitje in, en respecteer een ‘nee’.

 • Zelfmassage: masseer je lichaam, buik, billen, bovenbenen vulva zoals jij dat prettig vindt.
 • Bekkenademhaling: Breng aandacht en adem naar het bekkengebied, neem ruimte voor eventuele weerstand en emoties die naar boven komen.
 • Yoni steam: Een Yoni steam helpt de ontspanning doorbloeding en het loslaten in het bekkenbodemgebied en de vrouwelijke geslachtsorganen, en kan een ontzettend waardevolle voorbereiding zijn, zeker als jouw vagina moeite heeft het eitje te accpeteren.
 • Dansen en bewegen met het bekkengebied: Beweeg en dans met je bekkengebied zoals jij dat prettig vindt.
 • Zelfbeminning: Ga lekker en comfortabel liggen, streel en masseer jezelf op manieren die je prettig vindt, beweeg jezelf alsof je aan het vrijen bent. Muziek kan hierbij prettig zijn.

Gebruikstijd en Frequentie Beperken

Als je pas na enige periode kramp kreeg, dan is het waarschijnlijk dat je de gebruiktijd moet aanpassen. Algemeen advies is om te beginnen met korte sessies van 10-15 minuten. Verleng de tijd geleidelijk als je geen ongemak ervaart. Vermijd het gebruik van het yoni-ei tijdens je menstruatie of als je al last hebt van bekkenpijn.

Start met een Kleiner Yoni-ei

Als je regelmatig krampen ervaart, kan het helpen om met een kleiner yoni-ei te beginnen om je lichaam de kans te geven zich aan te passen zonder overmatige stimulatie.

Samenvattend 🙂

Menstruatieachtige pijn bij het gebruik van een yoni-ei is een teken dat je lichaam aangeeft dat het tijd is om te stoppen of dat er aanpassingen nodig zijn. Door naar je lichaam te luisteren en de bovenstaande tips te volgen, kun je het gebruik van een yoni-ei veiliger en comfortabeler maken. Vergeet niet dat ontspanning en zelfzorg essentieel zijn in dit proces. Start langzaam, bouw rustig op en geef je lichaam de tijd om te wennen aan het yoni-ei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *