Geplaatst op

Wat is de juiste maat?

Yoni eitjes zijn er in allerlei maten. Dat is super fijn, want iedere vrouw is verschillend. Maar welke maat past het beste bij jou, en hoe kom je daar achter?
Daarnaast wil je misschien voor bepaalde oefeningen juist een groter of een kleiner ei gebruiken.

Vaak worden er (in mijn ogen) relatief grote yoni eitjes verkocht. Het Yoni ei is bedoeld om het bekkenbodemgebied van de vrouw te activeren, en sensitiever te maken. Tools zoals grote dildo’s, krachtige stimulatoren zoals vibrators, en ook (te) grote dingen in de vagina kunnen haar juist minder gevoelig maken.

Onderstaand globaal de maatvoering van de eitjes, van de verschillende maten. Onder productspecificaties vind je de precieze maten van het betreffende eitje.

diameterlengteomtrek
XS2,0 cm3,0 cm
S2,5 cm3,5 cm8,5 cm
M3,0 cm4,5 cm10,0 cm
L3,5 cm5,0 cm11,5 cm
XL4,1 cm5,3 cm
Overzicht van de verschillende maten (gemiddeld, maten kunnen tot 3mm afwijken)

Daarom raad ik aan om als je begint te werken met een Yoni ei, een ei te gebruiken wat je niet extreem goed voelt zitten. Het kan zelfs zo zijn dat je het ei in eerste instantie helemaal niet voelt. Nadat je een poosje oefent met het ei, zul je merken dat je hem beter begint te voelen.

Mijn ervaring is dat voor de gemiddelde vrouw de maat M (45x30mm) prima is, zou je met een L beginnen, wat misschien voor de eerste paar keer goed kan zijn, dan kan het goed zijn dat je binnen een paar weken al beter op M kunt overstappen. Dat zou zonde zijn van jouw aankoop. 

Dan zijn er wat richtlijnen die maken dat je in eerste instantie beter kan beginnen met een L of een S:
– L: Herstel na zwangerschap, of vrouwen die niet goed hersteld zijn na de zwangerschap. Erg slappe bekkenbodemspieren of extreme ongevoeligheid in de vagina.
– S: strakke bekkenbodemspieren, bijvoorbeeld veel yoga & vaginisme (eventueel XS). Opmerking: bij vaginisme wil ik aanraden om in eerste instantie te vermijden iets in de vagina in te brengen. Zie hier meer.

Werk je met een M en voel je hem nog niet zo goed zitten, dan kun je in het begin je inbeeldingsvermogen gebruiken, beeld je in, waar je denkt dat je het eitje voelt. Je kunt met je vinger of het touwtje checken of het klopt wat je denkt te voelen.
Naar mate je meer ervaring krijgt zul je merken dat je vagina zelf met het eitje gaat spelen, en het naar voren, achter links, rechts, omhoog en naar beneden beweegt. Dit is de fase waarin de vagina heer gevoeligheid aan het herstellen is. Terwijl zij met het eitje speelt, stimuleert zijn de reflectiologie van de vagina, deze is gekoppeld aan allerlei emoties, wees dus niet verbaasd als frustratie, ongeduld, verdriet, angst, verzet of boosheid loskomen terwijl je met het eitje werkt. Het helpt om op intuïtie je lichaam te bewegen, zoals je prettig vindt, je kunt dit liggend doen, maar je kunt ook (in meditatiehouding) zitten, of dansen (op muziek).
Gebruik je een te groot ei, dan zal je vagina daar passief en teruggetrokken op reageren, en zich als het ware ‘afwachtend’ opstellen voor eventuele actie, dit effect wil je juist niet bereiken. Ook zal je vagina niet in staat zijn om het eitje zelfstandig te bewegen en te verplaatsen in de vagina.

Te groot:
Je moet duwen om het eitje in je vagina te brengen. En je moet aan het touwtje trekken om het naar buiten te brengen, je kunt dit niet met je eigen spieren doen. Het eitje is zeker te groot als dit met de kracht van je vinger of door aan het touwtje te trekken moeilijk gaat, of zelfs gevoelig of pijnlijk is, terwijl je wel opgewonden/ open genoeg bent om met het eitje te werken.
Als het eitje in het gebied van de bekkenbodemspieren (eerste 5 cm van de vagina) zit, en je kunt hem erg goed voelen of het voelt zelfs onprettig, dan is het eitje ook te groot.
Een kenmerk van een te groot eitje kan zijn dat je (na een poosje werken), menstruatieachtige krampen krijgt. Jouw vagina merkt dan dat er iets ongewoons in de vagina zit, en probeert dit (meestal tevergeefs) naar buiten te werken. Ik raad je dan aan om korter achter elkaar met het eitje te werken, en eventueel voor een kleiner eitje te kiezen.

Te klein:
Terwijl je al een aantal weken met het eitje werkt gaat het eitje nog steeds erg gemakkelijk naar binnen, zonder dat je er veel van voelt. Eveneens komt het eitje heel gemakkelijk naar buiten, en ook hier voel je weinig van. Het lukt je ook niet om het eitje met je bekkenbodemspieren vast te houden, door de spieren van je bekkenbodem op te trekken (ongeveer dezelfde spieren als wanneer je je plas (middenin je plas) stopt). Als je ontspant (dus niet je spieren aanspant), kan het normaal zijn dat het eitje naar buiten komt. Dit hoeft geen teken te zijn dat het eitje te klein is, dit kan een teken zijn dat jouw vagina het eitje niet wil, of dat zij het fijner vindt als je het buitengebied (nieren: angst & loslaten) van de vagina met het eitje stimuleert, door het daar te houden met lichte druk, of zachtjes masseert, volg hierin vooral jouw intuïtie en luister naar jouw lichaam.