Geplaatst op Geef een reactie

Hoe was ik mijn Wasbare Maandverband?

Tekst overgenomen en vertaald van www.ecofemme.org

Wil je weten hoe je jouw stoffen maandverband het beste kunt wassen? Hier is een blogartikel dat je enkele tips geeft… en wordt gevolgd door DEEL 2: Het kiezen van een zeep om stoffen maandverband te wassen en DEEL 3: Kennismaking met de nieuwe Cloth-Pad-Soap gemaakt door onze vrienden van MGEcoduties.

Stappen voor het wassen van wasbaar maandverband
We krijgen vaak de vraag hoe je ons stoffen maandverband moet wassen. Er zijn een paar essentiële stappen als het gaat om het wassen van herbruikbaar maandverband.

Onlangs hebben is de productfolder van EcoFemme bijgewerkt. Hier is hij!
In de verzorgingsinstructies delen we een stapsgewijze wasroutine. Neem eens een kijkje, je zou het handig kunnen vinden, zelfs als je al stoffen maandverband gebruikt.

 • Weken in koud water: Het is essentieel om het verband eerst in koud water te weken. Dit maakt het mogelijk om het bloed goed uit alle materialen te verwijderen. Als het bloed uitdroogt of wordt verhit hecht het aan het textiel, daarom is het belangrijk om heet water te vermijden tijdens de eerste spoeling. Laat het minimaal 30 minuten weken.
 • Richt de bebloede zijde naar beneden: Het naar beneden gericht plaatsen van de gebruikte zijde vergemakkelijkt de inweekroutine. Door het verband naar beneden te richten “valt” het bloed uit de stof naar de bodem van de emmer met water, in plaats van dieper in het maandverband te worden opgenomen als het met de bovenkant naar boven wordt geweekt. Probeer het uit en merk het verschil op!
 • Spoel na het inweken met koud water tot het water helder is, dit zal het meeste bloed uit de stof verwijderen.
 • Wassen met zeep helpt verder bij het verwijderen van resten, vooral om de op vet gebaseerde bloedcomponenten uit te wassen. Na het voorweken, kun je het maandverband met de hand wassen of in de wasmachine samen met andere kleding.
 • Breng de pad in vorm, Het in vorm trekken van het natte stoffen maandverband helpt om de vorm te behouden en krimping van katoen te voorkomen.
 • Grondig drogen is belangrijk. Dit kun je doen aan een waslijn of in een droger op lage temperatuur.
 • Drogen in direct zonlicht kan helpen vlekken te voorkomen en is een natuurlijke desinfectiemethode.

Extra tips voor het wassen van stoffen maandverband
Je kunt meer verzorgingstips vinden in de FAQ-sectie op onze website. Hier zijn er een paar:

 • Gebruik een beetje baking soda (geen bakpoeder) om oude vlekken aan te pakken die je niet eerder hebt gewassen.
 • Voeg een beetje witte azijn toe aan het water van je laatste spoeling om de stof zacht te houden. Dit is vooral handig als je in een gebied met hard water woont.
 • Voeg een paar druppels etherische olie toe aan het water, bijvoorbeeld roos, lavendel of citroengras, om je maandverband een heerlijke geur te geven.
 • Het opvouwbare maandverband is ideaal voor snel drogen. Je kunt het uitvouwen! Dit is vooral handig tijdens het reizen, in koude klimaten en tijdens het moessonseizoen in India.

Jouw eigen wasroutine voor wasbaar maandverband
Elke gebruiker van stoffen maandverband ontwikkelt zijn eigen wasroutine die past bij het ritme en de gewoonten van hun leven.
Sommigen wassen elk maandverband direct na gebruik. Anderen wassen hun dagelijkse batch aan het einde van elke menstruatiedag. Weer anderen verzamelen al het maandverband gedurende hun hele menstruatieperiode en wassen ze allemaal samen aan het einde. Ontdek wat voor jou werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *