Geplaatst op

De-Armouring

de-armouring

Welkom bij ons artikel over de-armouring, een krachtige techniek voor het loslaten van opgeslagen spanningen in het lichaam. Hier leer je niet alleen wat de-armouring inhoudt, maar ook hoe je het kunt toepassen, zowel alleen als met een partner. De-armouring kan voor het hele lichaam verlichting bieden, maar kan ook ingezet worden op intieme plaaten waar spanning wordt vastgehouden zoals de-armouring van de vagina of anus.

Wat is de-armouring?

De-Armouring – is een techniek waarbij opgeslagen (emotionele) spanningen uit het lichaam worden losgelaten. Armour betekent in het Nederlands, pantser. Doordat we in het verleden pijnlijke ervaringen hebben meegemaakt, maken we delen in onszelf ‘verhard’/ gepantserd, zodat je je beter kunt beschermen tegen een eventuele (emotionele) klap. Denk hierbij als referentie aan de klassieker: DE SCHOUDERS; dé plek bij uitstek waar spanning & angst, zich vast-zet. Typisch zijn het zogenaamde triggerpoints waar spanning in spieren wordt vastgehouden. Dergelijke spanningen worden ook opgeslagen in andere plekken in het lichaam, zoals de buik, billen, bovenbenen, bekken, vagina, anus en perineum. Het is waardevol om te begrijpen hoe dergelijke spanningen zich vastzetten, zodat je ze ook kunt loslaten, Door de-armouring kunnen we deze opgebouwde spanningen geleidelijk loslaten, waardoor we ons openstellen voor diepe heling en innerlijke bevrijding.

Voel maar eens mee over de schouders: Natuurlijk zijn de schouders de plek waar we ‘onze last’ dragen, moedig doorgaan… , en waarmee we ‘klappen opvangen’. Op het moment dat iemand zijn duimen stevig in je schouders zet, dan doet het pijn, terwijl het tegelijkertijd ook een prettig gevoel kan geven, als iemand het te hard doet zal je in plaats van ontspannen, verkrampen van de pijn. Doet iemand het liefdevol en op een afgestemde manier, dan hoor je jezelf waarschijnlijk nu al opgelucht zuchten, bij alleen al de gedachte daaraan. Met behulp van de de-armouringtechniek kunnen we deze opgebouwde spanningen loslaten en ons openstellen voor een nieuwe ervaring van vrijheid en ontspanning, ook – en misschien wel vooral – in het gebied van de vagina.

Armour in de vagina

In de vagina zitten zenuwen die verbonden zijn met het hele lichaam, nergens zitten zoveel zenuwuiteinden als in de vagina van de vrouw!
De vagina heeft een hele unieke eigenschap; als zij open en vrij is, en liefdevol behandeld wordt, dan kan zij zelf haar spanningen losmaken. In de vagina zitten allerlei spieren, die zich kunnen aanspannen en ontspannen. Door een yoni-eitje in te brengen, en verder passief te zijn ‘niets te doen’, zal de vagina na een poosje zelf met het eitje gaan spelen om spanningen los te laten.
Het is hiervoor wel nodig dat de vagina ‘grote oude spanningen’ reeds heeft losgelaten, omdat deze het ‘pantser’ actief houden, en daardoor de vagina ongevoelig, onraakbaar en in-actief houden. Je kunt een ‘de-armoring’ sessie laten uitvoeren door een professional, door je partner of een goede vriend(-in). Ook kun je zelf heel veel doen, door liefdevol te werk te gaan. Echter het is lastiger om je tegelijkertijd helemaal te ontspannen en overal bij te kunnen.
Het is belangrijk dat nadat je een de-armoring gedaan hebt, je wel bewuster met je seksualiteit om gaat, en verantwoordelijkheid neemt voor wat jouw intieme delen nodig hebben, en hoe zij benaderd willen worden.
Het pantser zit/zat er namelijk niet voor niets.
Als je het pantser weggehaald, en vervolgens negatieve seksuele ervaringen hebt, kun je jezelf extra beschadigen.

Hoe ga je te werk?

Het is fijn om voor jezelf te onderzoeken welke tools prettig zijn voor jou.
Met het eitje kun je heel veel plekken extern masseren. Als je een yogamat gebruikt kun je het eitje tussen je lijf en de yogamat leggen. Op deze manier kun je jouw rug, schouders, heiligbeen, billen en voetzolen goed benaderen. Met het eitje in je hand kun je je handpalmen, borstkast-gebied (hart), buik, bovenbenen, schaamlippen en vagina-opening, masseren. Voor deze benadering is een eitje met maat M perfect, en ik adviseer in verband met hygiëne om een ander eitje te gebruiken dan die je intiem gebruikt. Op de website verkoop ik ‘knuffeleitjes’, die ik vanwege kleine beschadigingen afkeur voor intiem gebruik. Met een eitje met touwtje kun je het levergebied (g-plek; woede, frustratie, controle) masseren door het eitje met je bekkenbodemspieren vast te houden, terwijl je zo hard aan het eitje trekt als goed voelt.

Ik vind zelf een massagestick heel fijn voor het masseren van je buik en klassieke acupressuurpunten elders op je lichaam (borstkas, armen, benen), je kunt de sticks goed vasthouden en ze hebben een ronde en een puntige kant, waardoor je kunt kiezen hoe grote druk je wilt geven. Ook een eitje heeft een puntige en een ronde kant, daarmee kun je ook goed een keuze maken voor de hoeveelheid druk.

Voor intern zijn tools met een gebogen uiteinde erg prettig, deze zijn geschikt voor het de-armouren van de vagina en anus. Hier vind je de producten die hiervoor geschikt zijn.

Diepe penetratie hoort niet pijnlijk te zijn, indien dit wel het geval is, is het erg waarschijnlijk dat er spanningen zitten in het gebied van de baarmoedermond, of de baarmoeder zelf. Met deze tool kun je erg diep rijken en druk geven tegen de baarmoedermond.

Zorg dat jouw tool voor gebruik op lichaamstemperatuur is, dit kun je doen door hem in een bakje met warm water te leggen. Ook kun je jouw tool bij je nemen, en/of er eerst minder intieme en niet blote lichaamsdelen mee masseren, zodat hij aan je lichaam op kan warmen.
Het is misschien ook fijn om gewoon met je handen te werken, je vingers/duimen, kunnen alleen moe worden als je hart en lang op één plek wilt drukken. Ook kunnen de vingers erg ruw gaan aanvoelen bij intieme de-armouring, doordat de huid het vocht opneemt, en ruw is. Ik adviseer altijd om handschoentjes te gebruiken.

Zorg dat jouw lichaam open is, neem hier alle tijd voor, met bijvoorbeeld fijne muziek in een warme ruimte. Begin eventueel met dansen op muziek die je fijn vindt. Masseer jezelf, eerst je hele lichaam, besteed redelijk wat tijd aan je borsten, dit is voor veel vrouwen de beste (meest lichaamseigen) manier om te openen én bij veel vrouwen een verwaarloosd gebied, vervolgens je billen, buik en bekkengebied. Met gebruik van massageolie (bv kokosolie), kun je het externe gebied rond je vagina (binnenkant bovenbenen, binnenkant billen, venusheuvel, schaamlippen, perineum, anus) masseren. Als je voelt dat er verlangen is vanuit je vagina en je voelt dat jouw seksuele energie stroomt, dan kun je intern aan het werk gaan. Als je geen seksuele energie voelt, dan raad ik je aan om met je aandacht en massage in het gebied buiten je vagina te blijven. Wees geduldig, het kan best een aantal sessies duren voordat je voelt dat er een ‘ja’ is en je de seksuele energie voelt stromen. Ook kan dit per keer verschillen. (Vaak opent de vrouwelijke seksuele energie zich moeilijker bij stress en spanning.) Breng liever niets uit wilskracht en/of onvoorbereid naar binnen, dit kan een averechts effect hebben op de ont-luiking van jouw vrouwelijke seksualiteit.

De vrouwelijke seksualiteit is over het algemeen een stuk ‘verlegener’ dan de mannelijke seksualiteit.

Begin met de DE-ARMOURING-METHODE: Vind een plek waar je (emotionele) spanning voelt, waar massage ietwat pijnlijk/ doch ook prettig voelt. De techniek is om constante druk te geven op de gevoelige plek en tegelijkertijd diep ‘in de plek’ te ademen: Adem in: beeld je in dat tijdens jouw inademing je adem en aandacht naar de plek toestroomt. Terwijl je uitademt, laat je de energie en aandacht op de plek rusten en centreren terwijl je je overgeeft en zo goed mogelijk ontspant (in de druk, die ietwat pijnlijk, maar niet té pijnlijk kan aanvoelen). Maak klank als het gevoelig/pijnlijk is, dit zal je helpen te ontspannen in de pijn.
Laat je in dit alles dragen door de grond onder je en het bestaan in totaliteit.
Als het goed is, voel je na een poosje dat de pijnlijke plek zich ontspant, je gaat als vanzelf nog dieper ademen, je voelt je opgelucht, en mogelijk komen er spontaan emoties vrij.

Door in de buik, en zeker in de vagina op deze manier te werk te gaan kunnen pijnlijke plekken spontaan verdwijnen. Dat wat eerst pijn deed kan opeens extatisch/ orgastisch gaan voelen. Daar waar penetratie voorheen onprettig en pijnlijk was, en spanning opleverde, kan opeens ruimte en verlangen ontstaan.

Door met jezelf op deze manier te voelen, te vertragen en te onderzoeken zal je bovendien beter leren om seksuele partners aan te kunnen sturen, als zij jouw seksuele energie willen openen. Je zult beter gaan aanvoelen waar liefde, aandacht en vertraging nodig is, en welke manier bij jou past.
En als je goed en liefdevol communiceert waar jouw lichaam de aandacht van jouw partner nodig heeft, dan vinden de meeste partners dat super fijn, en opwindend. Zeker als ze getuige mogen zijn van bijbehorende ontlading.

Een aantal specifieke plekken

De rug, schouders, heiligbeen & billen.
Laten zich heel goed de-armouren door op een yoga-mat op een eitje te gaan liggen (en dus niet een matras), ga op zoek naar een gevoelige plek, leg het eitje onder je, tussen je lichaam en de yoga-mat, geef voorzichtig jouw gewicht aan het eitje, terwijl je diep ademt en ontspant. Verschuif het eitje naar een nieuwe plek als je daaraan toe bent.
De-armouring van de buitenzijde van het lichaam, helpt je om in je lichaam te komen en een staat van ontspanning te bereiken.

De-armouring van de Vagina

(De vagina bestaat uit verschillende zones:)
De opening
Het extern masseren en aanraken van de opening wordt in het Taoïsme in verband gebracht met de nieren, angst en loslaten, dit is ook het gebied van de seksuele energie, door hier zorgvuldig en goed te masseren zal je in je vagina verlangen/ het ‘ja’ gevoel kunnen opwekken.
G-Plek
De g-plek vind je achter het schaambeen, als je net je vagina binnen bent. De-armouring met de hand kan voor deze diepte eigenlijk het beste door iemand anders. Je kunt je vingers achter je schaambeen haken, en druk geven. De g-plek wordt in het Taoïsme in verband gebracht met de lever, en de emotie woede, kracht en lust, maar ook frustratie. Het gebied van de g-plek kun je masseren met een gebogen tool. Een andere manier om dit gebied te masseren is een eitje met touwtje in te brengen, en aan het touwtje te trekken terwijl het eitje (net) binnen blijft. Werken in dit gebied kan me meer zelfbesef geven, levensenergie stimuleren en meer vriendelijkheid naar jezelf ontwikkelen.
Midden vagina
Wordt in het Taoïsme in verband gebracht met de Maag & Milt, fysiek horen hier de spieren van je hele lichaam bij. En dus spierspanning (stress), hier vind je dan ook de relatie met andere armour in het hele lichaam. Werken in dit gebied, zal je meer stabiliteit en verbondenheid met jezelf, jouw lichaam geven, en je helpen jezelf beter aan te voelen en met je eigen lichaam af te stemmen. Breng je een yoni-eitje in, dan is dit bij uitstek het gebied waar je vagina waarschijnlijk uit zichzelf met het eitje gaat spelen. Dit is net boven de spierlagen van de bekkenbodem, daar waar de vagina wat ruimer/minder strak voelt.
Diepe vagina
Dit is het gebied in de vagina, waar je baarmoedermond zit. In het Taoïsme wordt dit in verband gebracht met de Longen. Dit is in het Taoïsme het orgaan van verdriet, rouw en (emotionele) pijn maar ook het gevoel van onveiligheid. Werken in dit gebied zal je helpen in je vertrouwen en geluk, het loslaten van emoties zal een gevoel van opluchting geven.
Baarmoedermond/ baarmoeder
Dit is een plek waar je echt pas te werk wilt gaan als het hele lichaam ontspannen en open is.
De baarmoedermond wordt in verband gebracht met het hart en gevoelens van liefde, bliss en vreugde. De baarmoedermond is bij uitstek een gebied dat enorm pijnlijk kan zijn als er spanningen aanwezig zijn, en als deze opgelost worden dan kan een enorm extatisch gevoel ontstaan, of zelfs een baarmoedermond-orgasme. De baarmoedermond is een plek die tijdens penetratie heel goed gedearmourd kan worden. Het is van groot belang dat je partner geduld heeft en rustig te werk gaat. Diepe penetratie, waarbij jouw partner lang diep aanwezig blijft (en eigenlijk niet stoot) is dan essentieel. Zoek de pijnlijkheid op, en blijf daarin samen liggen in een omhelzing, adem diep in en uit, en probeer in de pijn te ontspannen, doet het te veel pijn, dan kan jouw partner iets minder druk geven.
Met een lange dildo of de grote gebogen tool kun je ook goed diep in je vagina druk geven.
Als je een prettige mannelijke seksuele partner hebt, kun je hem vragen om met zijn penis diep in je te gaan, en stil te liggen en zachte druk wil geven op de plekken waar het pijnlijk voor je is. Adem diep naar de pijnlijke plek, en probeer klank te geven aan wat je voelt. Op het moment dat jij spanning loslaat is het heel waarschijnlijk dat dit een erg intieme en erotische sensatie is voor jouw partner (en voor jou).
Schrik niet als je verdrietig of boos wordt, sta de emotie simpelweg toe, en kijk of je je kunt laten steunen door de liefdevolle aanwezigheid van je partner. Dat er (oude) emoties loskomen is heel normaal, laat je hier niet door afschrikken. Het kan van belang zijn om dit van te voren aan je partner te zeggen. Ook kan het fijn zijn om ergens in te bijten, of te grommen, zo kun je spanningen gestalte te geven en transformeren. (Kaak, keel en bekken zijn op verschillende manieren neurologisch verbonden).

Anus/ perineum
Dit is een typische zone waar spanning zich opslaat die samenhangt met ‘angst’ en moeite met (controle) ‘loslaten’.
De de-armouring van dit gebied kan het beste met je handen. Zorg voor een goede portie olie, eventueel zijn medische handschoentjes fijn, omdat dat voor je gevoelige anus zachter aanvoelt dan de structuur van je blote handen.
Gebruik lekker veel glijmiddel en neem de tijd. Breng (pas als je verlangen hiervoor voelt) heel rustig en langzaam (al masserend) je wijsvinger naar binnen, als je dit te snel doet, doet het waarschijnlijk pijn dus neem écht alle tijd. Pak als je zover bent de kringspier van je anus tussen je duim en wijsvinger, en houdt stevig vast op de plek waar het gevoelig is. Je kunt het klokje rondom werken, waarbij je ook langs je perineum komt. Ook kun je je anus strekken, door je hand naar een bepaalde kant te trekken, ook hiermee kun je het klokje rond werken.
Zoek waar de spanning het gevoelig/ pijnlijk maakt, en besteed juist daar liefdevolle en zachte aandacht, totdat je voelt dat het ontspant.
Het is erg prettig om dit door iemand anders te laten doen.
Het is ook fijn om deze massagelepel hiervoor te gebruiken.

Wat kun je verder doen? | Ondersteuning van het proces!

Ter ondersteuning van het proces van de-armouring, is het belangrijk om meer vitaliteit, gevoeligheid en bewustwording in de bekkenbodem te creëren. Daarom kan het heel waardevol zijn om naast het ontladen van spanning, ook oefeningen te doen die het bewustzijn en de vitaliteit van de bekkenbodem ondersteunen.