Geplaatst op Geef een reactie

De Anus

De anus is een waardevolle toegangspoort om spanningen uit het lichaam te ontladen. Anale ervaringen kunnen diepgaand, transformerend en seksueel geladen zijn. De functie van de anus is niet in de eerste plaats voor seksueel plezier ook is anale stimulatie niet voor iedereen plezierig of waardevol. Er is er niets mis met je als jij je hier niet toe aangetrokken voelt. Voor wie zich in yoni yoga verdiept, en wie spanningen in de bekkenbodem wil onderzoeken heeft waarschijnlijk ook interesse om Anale spanning loslaten?

De anus als poort tot de ontlading van spanning en emoties

Emotionele spanningen die samenhangen met de anus kunnen veelvuldig zijn. Er zijn veel mensen met een overmatige spanning in de anus, waarvan bij sommigen de spanning zo groot is dat het tot andere fysieke klachten lijdt, zoals pijn in het bekkengebied, onderrug of moeite met ontlasten. In het Taoïsme wordt de anus geassocieerd met het element metaal en hangt samen met de thema’s verdriet, rouw en loslaten. Volgens de taoïstische traditie kunnen langdurige spanning of blokkades in de anus en het omliggende gebied, leiden tot emotionele problemen zoals depressie, verdriet en een gebrek aan veerkracht. Het Taoïsme is een holistische benadering en niet wetenschappelijk onderlegd. Het is geen vervanging voor professionele medische of psychologische hulp wanner die nodig is.

Per persoon kunnen de oorzaken van spanning in de anus verschillen, maar over het algemeen zou je vanuit een holistisch Taoïstisch perspectief kunnen zeggen dat spanning in de anus samenhangt met het controleren, en niet los willen laten van ‘oude’ gevoelens zoals:

 1. Angst: Als er sprake is van (onderdrukte) angst, spannen we vaak onbewust spieren aan in ons lichaam. Dit kan gebeuren als we ons onveilig voelen, dit kan samenhangen met een specifieke situatie of een algeheel gevoel van onveiligheid. Denk met name ook aan seksueel trauma.
 2. Schaamte: Bij schaamte kan de spanning, met name in de anus toenemen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij verlegenheid of wanneer we ons kwetsbaar voelen.
 3. Woede of frustratie: Wanneer we boos of gefrustreerd zijn, is er over het algemeen meer spanning in het hele lichaam, kunnen waaronder ook de anus.

Wat is de anus en hoe zit die in elkaar?

De anus is het uiteinde van het spijsverteringsstelsel, en bevindt zich in het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm. De anus is onderdeel van de bekkenbodem en bestaat uit 2 kringspieren (samen de Anale Sfincter).

 • De uitwendige anale kringspier (musculus sphincter ani externus) kunnen we bewust beheersen en openen en sluiten tijdens het toiletbezoek.
 • De inwendige anale kringspier (musculus sphincter ani internus), is een gladde spier die we niet bewust kunnen controleren en die constant samentrekt om de anus gesloten te houden.

Anatomisch gezien is de anus omringd door de bekkebodem- en bilspieren, en zijn het dus niet alleen de spieren van de anus zelf die spanning opslaan, maar ook de aanhechtingen tussen de verschillende spieren. Zowel de uitwendige als de inwendige huid van de anus zit vol met zenuwuiteinden, en is daardoor er gevoelig. In de anus, zitten net als in de vagina slijmvliezen, die wanden soepel houden en glijmiddel produceren voor het naar buiten brengen van facius. Ook tijdens seksuele activiteit, is dit glijmiddel prettig. Het ziet eruit als wittig slijm. De anus is een belangrijk onderdeel van het lichaam. Wanneer de anus en bekkenbodemspieren samentrekken, wordt de anus afgesloten om de ontlasting binnen te houden. Het ontspannen van deze spieren maakt het mogelijk om de ontlasting los te laten.

Anus als erogene zone

De anus wordt door veel mensen als een erogene zone ervaren, dit komt doordat de anus en het rectum (het laatste deel van de dikke darm) veel zenuwuiteinden bevatten die gevoelig zijn voor aanraking en stimulatie. Wanneer de anus en het rectum worden gestimuleerd, kan dit leiden tot seksuele opwinding en genot.

Daarnaast kan het zijn dat in de anus (emotionele)spanning ligt opgeslagen. Het masseren of de-armouren van de spieren in en rondom de anus (denk ook aan de billen) kan deze spanningen vrijmaken. Dit geeft ontlading en ontspanning. Als de spieren meer ontspannen zijn, dan kan de doorbloeding op gang komen en kan er meer en dieper ervaren worden in het bekkengebied. Het proces van ontladen van spanning kan als erotisch of zelfs als orgastisch worden ervaren.

Tijdens seksuele opwinding kan de anus zich ontspannen of juist aanspannen, afhankelijk van de persoon en de situatie.

Als je anale stimulatie wilt onderzoeken, ga dan rustig te werk, luister goed naar je lichaam. Wil je samen met een partner onderzoeken, zorg dan dat je je beiden comfortabel voelt, vertrouwen in elkaar hebt, en goed communiceert. Verder is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om letsel en infecties te voorkomen:

 • Neem de tijd; De anale sluitspieren hebben bij de meeste mensen tijd nodig om te ontspannen.
 • Begin met het masseren van de billen en heupen, werk vanaf daar naar binnen toe.
 • Neem tijd om de buitenzijde van de bekkenbodem (rondom de anus) te masseren.
 • Het huid van de anus is erg gevoelig en raakt snel geïrriteerd, gebruik voldoende glijmiddel, knip je nagels, en draag (medische) handschoenen.
 • Neem tijd om de huid van de anus aan de buitenzijde te verkennen en te masseren.
 • Wil je de anus penetreren, doe dit dan langzaam en stap voor stap. Je kunt beetje bij beetje op de inademing van de ontvanger een vinger (of iets anders) naar binnenbrengen. Wees voorzichtig met het formaat. Voor veel mensen is een vinger al vrij groot.
 • Als je geen handschoenen gebruikt hebt, was dan na afloop goed je handen, penis of eventuele speeltjes met zeep.
 • Breng nooit iets dat in de anus geweest is (bv vinger, speeltje of penis), zonder goed wassen met zeep, daarna in de vagina.

Het is belangrijk op te merken dat anale stimulatie niet voor iedereen aangenaam is. Probeer respect te hebben voor individuele grenzen en wensen, probeer daarnaast om open en eerlijk te communiceren over seksuele voorkeuren en interesses. Het kan zijn dat één van de partners het anale gebied wil onderzoeken, maar de ander niet. Spreek hier samen over, en kijk wat voor jullie beiden het beste klopt. Je kunt je eigen lichaam ook zonder je partner verder verkennen.

LET OP: speeltjes voor de anus hebben meestal een breder gedeelte aan het uiteinde, dit is zodat niet het hele speeltje door de anus wordt opgezogen. Het kan erg lastig zijn om een speeltje uit de endeldarm te krijgen, omdat het (anders dan in de vagina), dwars kan komen te liggen. Medische hulp kan hier nodig zijn. Let er bij gebruik van speeltjes daarom op dat het speeltje een verbreding heeft, of dat je het goed vasthoudt tijdens het gebruik.

Anale De-Armouring

Voor anale de-armouring is het belangrijk dat de ontvanger ontspannen en het liefst enigszins seksueel opgewonden is. De seksuele opwinding helpt voor een goede doorbloeding in het bekkengebied, en helpt de spieren te ontspannen. Om dit te bewerkstelligen is het waardevol om de aanwijzingen in voorgaande paragraaf te lezen.

Voor anale de-armouring richt je je op de anale kringspieren en het aanhechtingen daar omheen. Aan de buitenzijde kun je een passieve druk geven op een locatie op de buitenste anale spier. Je kunt beginnen ter plaatse van het perineum en vervolgens het klokje rondgaan. Communiceer met je partner of de druk juist is, en of het voelt alsof de aangeraakte locatie spanning bevat die losgelaten kan worden. Blijf telkens een paar ademhalingen op hetzelfde punt voordat je verder gaat.
Vervolgens kun je ongeveer hetzelfde doen in de opening van de anus (zorg dat je medische handschoenen draagt en voldoende glijmiddel gebruikt). Daarna kun je heel voorzichtig bij voorkeur telkens op een inademing, stapje voor stapje een (wijs- of middel-) vinger naar binnen brengen.
Het is waardevol om als het topje van de vinger voorbij de diepste kringspier is, een poosje niets te doen en de ontvanger diep te laten ademhalen, te laten wennen aan het gevoel, en eventuele emoties die daarbij gepaard gaat te ontladen. Het kan behulpzaam zijn je partner te ondersteunen om diep te ademen.

Vervolgens kun je met je duim aan de buitenzijde en je vinger aan de binnenzijde de spieren van de anus beetpakken en drukgeven door je vinger en duim samen te brengen. En daarna zoals boven opnieuw het klokje rondwerken, of plekken opzoeken waar de meeste spanning zit.

Het is relevant te weten dat over het algemeen de meeste spanning rondom de PC-spier zit (het gebied tussen de anus en de genitaliën).

Wat is er nog meer relevant?

De endeldarm is minder flexibel dan de huid van de vagina. Het is gemakkelijk om de huid van dit laatste stukje van je dikke darm te beschadigen. Wees je hiervan bewust als je anale penetratie toepast.

Neem contact op met een arts als er na penetratie aanhoudende klachten zijn in de endeldarm.

Het is belangrijk op te merken dat er vele andere emoties en mentale toestanden zijn die kunnen leiden tot spanning in de anus en dat deze gevoelens voor elke persoon anders kunnen zijn. Wanneer deze spanning langdurig aanhoudt, kan dit leiden tot fysieke ongemakken en gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk om indien nodig hulp te zoeken bij een arts of therapeut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *