Geplaatst op

Aambeien

Aambeien komen zowel bij vrouwen als mannen voor, echter zijn de oorzaken voor vrouwen veelvuldiger, onder andere omdat een zwangerschap een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling ervan. De factoren die een rol kunnen spelen bij de ontwikkeling van aambeien omvatten langdurig zitten of staan, verstopping, zwangerschap, zwaar tillen, obesitas, een slecht dieet dat weinig vezels bevat en een gebrek aan lichaamsbeweging. Erfelijkheid kan ook een rol spelen bij het ontstaan van aambeien. Over het algemeen is de oorzaak spanning (en disbalans) in de bekkenbodem, ook hiervoor zijn de oorzaken voor vrouwen veelvuldiger. In dit artikel lees je meer over wat je kunt doen met een yoni eitje en de-armouring om meer balans te gaan ervaren in de spieren rondom je anus, want een belangrijke oorzaak van aambeien is spanning in en rondom de anus. Op het moment dat er disbalansen zijn in dit gebied worden de risico’s op Aambeien groter.

Aambeien ontstaan wanneer de aderen in het rectum of de anus opzwellen en geïrriteerd raken, meestal door een overmatige druk op de anus. Hierdoor zwellen de aders in de endeldarm op en ontstaan er uitstulpingen in de aders die zowel inwendig als uitwendig kunnen voorkomen. Aambeien geven pijn, jeuk en ook risico op bloedverlies bij de ontlasting. De druk kan ontstaan door bijvoorbeeld persen tijdens het poepen, maar ook door een continue druk op de anus, waar je misschien niets van merkt. Het komt vaak voor dat vrouwen door de bevalling last van aambeien krijgen. Wat vervelend is, dat aambeien zichzelf moeilijk herstellen, omdat de huid reeds uitgerekt is. Door de balans in je bekkenbodem aan te passen, kun je wel minder last krijgen van aambeien, maar ze zullen niet volledig verdwijnen. Mocht je operatief geholpen worden, en je leest dit, dan is het ontzettend waardevol om met dit gebied aan de slag te gaan, zodat je in de toekomst niet opnieuw aambeien zult ontwikkelen.

Belangrijke oefeningen om met het yoni ei te doen hebben te maken met de bewustwording (afzonderlijk aanspannen en ontspannen) van de verschillende spiergroepen in het bekkenbodemgebied.
Bij de-armouring kun je aandacht brengen naar de spiergroepen en weefsel rondom de anus waar spanning opgeslagen ligt.

Leer om spanning bij tillen, sporten en poepen meer uit je hele buik te halen, en houd je bekkenbodem stevig.

Probeer maar eens, terwijl je dit leest: Je buikspieren aanspannen, alsof je iets tilt, en dan niet alleen onderin je buik, en niet alleen de buitenste spierlagen, span ook de spieren hoger en en dieper in je buik aan, kijk eens of je tegelijkertijd je bekkenbodem stevig kunt houden.

De yoni yoga basisoefening Kegels, niet alleen met je vagina, maar ook met je anus!

Trek je vaginaspieren op/ omhoog (met of zonder eitje in), houd een paar tellen vast, en laat dan los en ontspan. Herhaal een aantal keer. Doe hetzelfde met je anus.

Het is belangrijk om bij inspanning te leren je bekkenbodem eveneens in te zetten, anders komt er juist extra druk op de bekkenbodem, en dus anus, terwijl ‘de anus dat niet kan dragen’ .

Een aantal dingen waar je verder rekening mee kunt houden:

  • Zorg voor een zachtere ontlasting (voldoende vetten, (gedroogd) fruit en groente)
  • Gezond en vezelrijk eten en voldoende (water) drinken
  • Beweeg voldoende
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  • Ga direct naar het toilet als je moet ontlasten , en blijf niet op het toilet zitten
  • Zit niet lang achter elkaar